4/5 november: Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit

Congresorganisatie, 20 augustus 2014

Op dinsdag 4 en woensdag 5 november vindt in het Nieuwegeins Business Center de 18e editie plaats van het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit. Het congres is al jaren hét platform van visie, beleid, techniek en advisering voor geluid, trillingen en luchtkwaliteit bij rail, weg, luchtvaart, industrie en bouw. De programmacommissie is er ook dit jaar wederom in geslaagd een gevarieerd programma samen te stellen, waarbij er, naast de diverse lezingen, wederom ook ruimte is voor enkele discussiefora.

Variatie

De eerste ervaringen van Swung-1, (Bron)maatregelen, kansen door communicatie over geluid en de beleving ervan, Luchtvaart, industrielawaai en Geur en Stikstofdepositie zijn de onderwerpen die op 4 november worden behandeld. Op 5 november komen vervolgens ook de weg naar Swung-2 en de Omgevingswet aan bod, is er ruime aandacht voor de transitie van kantoren naar woningen, aan bod, en zijn er een groot aantal lezingen over trillingen en aardbevingen. Ook deze 2e congresdag zijn er lezingen over luchtkwaliteit.

Hieronder staat van een selectie van de onderwerpen een nadere toelichting. het complete programma van het congres met uitgebreide beschrijvingen van elke lezing, het beursoverzicht en het online inschrijvingsformulier vindt u via www.gtlcongres-beurs.nl.

Swung-1, Swung-2, de Omgevingswet en sanering

In de lezingen op 4 november wordt zowel door ProRail als Rijkswaterstaat uitvoerig ingegaan wat de ervaringen zijn met de naleving van Swung-1. Tevens kunt u te weten komen welke resultaten er zijn op het gebied van controlemetingen, en hoe u de informatie uit het geluidregister eenvoudig kunt raadplegen.
In een plenaire lezing op 5 november gaat het over Swung-2, luchtkwaliteit en alle andere leefomgevingsfacetten van de Omgevingswet. Later op de dag wordt in enkele parallelle sessies hier nog dieper op ingegaan. Ook staat dan de aanpak van knelpunten centraal, in het bijzonder de sanering. Hoe staat het daarmee en wanneer zijn schermen eigenlijk stedenbouwkundig (on)verantwoord?

Luchtvaart

Voor alle geluiddeskundigen is het leerzaam om de ontwikkelingen van Lelystad Airport te volgen. De toekomst van Lelystad Airport krijgt een steeds duidelijker gezicht als het vliegtuigen moet overnemen bij toenemend vliegverkeer. In diverse lezingen staan de plannen rondom Lelystad Airport en het proces eromheen centraal. Daarnaast is het baangebruik rondom Schiphol weer regelmatig in het nieuws geweest en wordt uitgelegd hoe Schiphol dat beter wil gaan regelen in de toekomst.

Nieuwe kansen met maatregelen en communicatie

Ontwikkelingen van stille wegdekken, mini-geluidschermen, anti-geluid voor zoemende trafo's, maatregelen langs de HSL en ook nog het programma Stiller op Weg. Het komt allemaal langs. Maar soms kun je hinder oplossen door niet te focussen op decibellen maar naar de beleving te kijken en de wijze van de communicatie. Over dit laatste onderwerp is er o.a. een plenaire lezing van Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam.

Transformatie van kantoren naar woningen

De afgelopen jaren is dee wet- en regelgeving aangepast om eenvoudiger kantoren naar woning om te kunnen bouwen. De eerste ervaringen, pijnpunten en kansen zijn bekend, en in de lezingen wordt ingegaan hoe je creatief aan slag kunt en op een gezonde manier met de regels kunt omgaan.

Trillingen en aardbevingen

Barack Obama kwam langs en de schilderijen in de Amsterdamse musea stonden letterlijk op trillen. Wat was er aan de hand? Ook de aardbevingen zijn veelvuldig in het nieuws en komen aan bod in het programma, maar daarnaast gaat ook de 'reguliere' aanpak van trillingen langs met name het spoor door. Op beide congresdagen zijn er lezingen over trillingen.

Luchtkwaliteit

"Meten = weten?" Ook bij luchtkwaliteit speelt die vraag, en bij het cognres zijn er twee lezingen over. Daarnaast komen beleid en gezondheid langs, evenals geur, natuur en stikstofdepositie. Op beide congresdagen zijn er lezingen over luchtkwaliteit.

Beurs

Op beide dagen is er een vakbeurs, waar bedrijven hun nieuwste producten en diensten presenteren. Bezoekers krijgen ruim de gelegenheid om nieuwe ideeën op te doen en op informele wijze nieuwe contacten te leggen. Bedrijven op de beurs zullen tijdens het plenaire deel van het beursprogramma in een pitch hun innovaties aankondigen.

De Gouden Decibel Awards

Aan het eind van de 1e congresdag gaat de borrel vloeiend over in een walking dinner. Ook dit jaar worden dan de Gouden Decibel Awards uitgereikt \in een aangename sfeer.

Meer informatie en aanmelden

De congresfolder is in augustus verstuurd. Mocht u deze niet hebben ontvangen, download dan deze folder van de website en kijk gelijk naar het complete programma van het congres met (vanaf begin september) uitgebreide beschrijvingen van elke lezing, het beursoverzicht en het inschrijvingsformulier:  www.gtlcongres-beurs.nl.