Invoering 130 km/h A12 Driebergen - Veenendaal

Rijkswaterstaat, 27 maart 2015

Vanaf zaterdag 28 maart is de maximumsnelheid op de A12 tussen Driebergen en Veenendaal 130 km/h. Dit betekent een aaneengesloten stuk snelweg van bijna 20 km waar dag en nacht 130 km/h mag worden gereden bij een gesloten spitsstrook. Bij een geopende spitsstrook geldt een maximum van 100 km/h.

De snelheidsverhoging kan worden doorgevoerd omdat uit onderzoek gebleken is dat dit traject ook dan voldoet aan de landelijke normen qua verkeersveiligheid, luchtkwaliteit, natuur en geluid.

Maximumsnelheid in Nederland

In Nederland is de maximumsnelheid 130 kilometer per uur. Op verschillende snelwegen geldt echter een lagere limiet. Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid, denk aan snelwegen met scherpe bochten of korte afritten. Ook houden we rekening met omwonenden en hun leefomgeving. Bij het snelhedenbeleid wordt geopereerd binnen de geldende normen voor lucht en geluid.

Steeds meer trajecten 130

Ook voor de toekomst geldt: 130 km/h is de norm. Als er ruimte is vanuit het oogpunt van milieu en natuur en het kan vanwege de veiligheid van de weg, gaat de snelheid omhoog. Dit zorgt ervoor dat de trajecten waar je 130 km/h mag rijden steeds langer worden en het beeld op de snelwegen steeds eenduidiger wordt.

Bron: RWS