Japanse kinderstemmen te sterk gereguleerd

Redactie, 30 maart 2015

Na jaren van rust in de buitenwijken van Tokyo, mogen kinderen daar binnenkort waarschijnlijk meer geluid maken.

Volgens de 15 jaar oude geluidregels die gelden in de buitenwijken van de Japanse hoofdstad, mag niemand meer geluid maken boven de 45 dB, ongeveer het geluid van een fluitende voge. Maar er ligt een voorstel dat dit voor kinderen niet meer zal gelden. In sommige wijken hoopt men zelfs dat ook lokale teenagers meer geluid mogen gaan maken.

Het initiatief werd ingegeven door een serie klachten van oudere bewoners over het geluid uit parken en scholen. De gemeente Tokoy vond dat het beter was een kindvriendelijker omgeving te hebben, met name met het oog op de steeds maar dalende aantal geboortes in het land.

Volgens andere bronnen krijgen ook scholen in Japan vaak klachten, soms doordat de leerlingen praten, maar ook omdat de leraren les geven!  De huidige wet houdt in dat elke klacht moet worden beoordeeld, en dat maatregelen moeten worden getroffen om de kinderen stil te houden.

Intolerantie

Net zoals in Nederland vragen lokale politici zich af of men zo intolerant moet zijn tegenover de stemmen van kinderen.

In een enquete uit 2014 bij 49 steden en wijken rondom Tokyo, zijden er slechts 3 dat geluid van kinderen moet worden gereguleerd door de huidige regelgeving. Maar degenen die zich verzetten, claimen dat elk geluid boven een bepaalde drempel is een

There is, however, still strong resistance from some communities, many of whom claim any noise above a certain level is an inbreuk op de eigendomsrechten.

Bron: The Independent