Soepelere regels geluid evenementen en horeca Hengelo

Gemeente Hengelo, juli 2015

In Hengelo zijn er jaarlijks tal van evenementen. Samen met de (nacht)horeca dragen deze evenementen bij aan een levendige binnenstad. Voor omwonenden kan het echter geluidsoverlast met zich meebrengen. Daarom zoekt de gemeente Hengelo naar een goede balans tussen het belang van de feestvierders, de horeca en omwonenden. Het college van B en W wil hiervoor de Nota geluid actualiseren. Tot en met 4 september ligt de nota ter inzage voor reacties. Een van de wijzigingen is dat er aan horecabedrijven en enkele grote evenementen in de binnenstad wat meer (geluid)ruimte wordt toegestaan.

Ramen en deuren mogen open

De Koninklijke Horecabond en de VHBH hebben in overleg met de gemeente een voorstel gedaan voor soepelere normen. Bij horecagelegenheden mogen onder voorwaarden ramen en deuren voortaan open staan. Het geluid mag daarbij op een aantal beoordelingspunten in de binnenstad niet harder klinken dan het omgevingslawaai. De partijen hebben dit samen op een uitgangsavond getest en de resultaten waren positief. De afspraken komen in een convenant dat aan elke horecagelegenheid wordt voorgelegd.

Meer grote evenementen, wel maatregelen

Daarnaast is er vanuit de horeca en evenementenorganisatoren een gedeelde wens om tijdens enkele grote evenementen wat meer geluidruimte te krijgen bij straatpodia. Organisatoren moeten dat wel aanvragen en aangeven welke maatregelen ze nemen om overlast te voorkomen.

 

Bron: Gemeente Hengelo