Brief naar 2e kamer over Swung-2

redactie, 7 oktober 2015

Het ministerie van I&M heeft de 2e kamer op 7 oktober van dit jaar een brief gestuurd waarin zij onder andere wordt geïnformeerd over de wetsvoorstellen in het kader van de omgevingswet. Daarbij gaat het onder andere over geluid, ook wel bekend als Swung-2. De belangrijkste wijzigingen zijn een nieuw normenstelsel van de geluidbronnen die vallen onder het beheer van gemeenten en provincies. Het doel van de wetswijzging is het moderniseren van de geluidwetgeving.

Beleidsvernieuwing geluid

De huidige geluidswetgeving vindt zijn oorsprong in de jaren '70. Door de vele wijzigingen en aanvullingen op de wet is deze in de loop der jaren steeds complexer geworden. De eerste stappen in het vereenvoudigen van de wetgeving werden in 2012 gezet met de introductie van geluidproductieplafonds voor rijksinfra (Swung-1). In Swung-2 worden de vereenvoudigingen voortgezet met nieuwe regelgeving voor decentrale infrastructuur, industrieterreinen en geluidgevoelige objecten.

Geluidproductieplafonds

Het systeem van geluidproductieplafonds wordt momenteel verder uitgewerkt. In de nieuwe omgevingswet zal de methodiek ook worden geïntroduceerd voor provinciale- en waterschapswegen. Daarnaast zullen deze ook gaan gelden voor industrieterreinen. Het wegennet dat onder het beheer van gemeenten valt is te fijnmazig om geluidproductieplafonds vast te stellen. Voor deze bronnen is een methodiek ontwikkeld die bestaat uit een preventieve toets.

Heldere normen

In de toekomst zullen voor projecten drie normen gaan gelden; de voorkeurswaarde, de maximale waarde en de binnenwaarde. In de regelgeving is voor projecten waar de voorkeurswaarde niet wordt overschreden geen akoestisch onderzoek nodig. Voor projecten tussen de voorkeurswaarde en de maximale waarde is aanvullend onderzoek naar geluidreducerende maatregelen en een bestuurlijke afweging nodig. Als de maximale waarde wordt overschreden kan een project in principe niet plaatsvinden behalve in uitzonderlijke situaties. Dan moet in ieder geval bij geluidgevoelige objecten aan de binnenwaarde worden voldaan.

Activiteitenbesluit bedrijven

Geluidregels voor bedrijven vallen momenteel onder het Activiteitenbesluit. Deze zullen in de nieuwe wetgeving verder worden gestroomlijnd en vereenvoudigd.

 

Bron : Rijksoverheid (PDF)