Vliegtuighinder Amsterdamse Bos

Redactie Geluidnieuws, december 2014

Het Amsterdamse Bos krijgt als natuur- en recreatiegebied van de Amsterdammers een 8, maar de grootste ergernis is het geluid van vliegtuigen (23%). Dit blijkt uit het Omnibus Onderzoek Amsterdamse Bos 2014, uitgevoerd door het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam.

Vorig jaar kreeg het Amsterdamse Bos nog het hoogste cijfer van alle parken en recreatiegebieden van Amsterdam: een 7,9. Nagenoeg iedereen uit de stad kent het Amsterdamse Bos (98%) en driekwart van de Amsterdammers komt er wel eens.

Wandelen en horeca

Wandelen is nog steeds de meest populaire bezigheid in het Amsterdamse Bos, maar ook attracties bezoeken, fietsen, ontspannen, genieten van de natuur zijn veel genoemde activiteiten. Ook naar horecagelegenheden gaan wordt veel genoemd. De bekendste zijn Boerderij Meerzicht, de Geitenboerderij en het Grand Café. De horeca wordt in totaal met een ruime 7 beoordeeld.

Evenementen

Van de bezoekers zou 37% naar evenementen op het gebied van kunst en cultuur gaan. Vijfentwintig procent zou evenementen bezoeken die met natuur te maken hebben of een natuur-educatief karakter hebben. Ook sport- en foodevenementen zouden ieder 25% van de bezoekers trekken. Voor de overige evenementen, zoals dans, klassieke muziek, pop- en dancemuziek, markten en kinderactiviteiten is ook belangstelling, in totaal 85%. Vijftien procent heeft geen belangstelling voor evenementen.

Ergernissen

Grootste ergernissen zijn nog altijd het geluid van vliegtuigen (23%), gevolgd door vervuiling en zwerfvuil (14%) en hardrijders langs de Bosbaan (12%). Zeventien procent zou graag een wilder en natuurlijker Bos willen zien.

Bron: Gemeente Amsterdam, download hier het onderzoeksrapport