Dyson moet geluidniveau rectificeren

 Bosch, 28 november 2014

Bosch heeft met succes de onjuiste vermelding aangevochten op het energielabel van twee Dyson- stofzuigers: de DC37c en DC33c. In geval van stofopname op tapijt zal Dyson het label aanpassen van de hoogste reinigingsklasse A naar D en in geval van het geluidsniveau zal Dyson het label aanpassen van 77dB naar 84dB.

  • Dyson zal in Nederland uiterlijk dinsdag 25 november 2014 om 17.00 uur een toelichting op haar website www.dyson.nl plaatsen dat zij onjuiste claims heeft gehanteerd voor de stofzuigermodellen. Dyson zal daarnaast alle online verkooppunten instrueren om hun websites aan te passen en alle zichtbare onjuiste claims op de winkelvloer laten verwijderen.
  • De distributie in Nederland van de betreffende stofzuigers met onjuiste energielabels wordt vanaf woensdag 26 november 2014 om 17.00 uur gestaakt.
  • Aanpassing van de onjuiste energielabels in de gebruiksaanwijzing geschiedt uiterlijk 5 december aanstaande.

In september en oktober van dit jaar legde de Duitse rechtbank Dyson al tot twee maal toe een verbod op voor gebruik van de misleidende claims ten gevolge waarvan Dyson in Duitsland al eerder de claims aanpaste van reinigingsklasse A naar D voor stofopname op tapijt en het geluidsniveau van 77dB naar 84dB. Dyson weigerde dit tot nog toe ook in Nederland aan te passen.

Label

Zoals in Geluidnieuws gemeld, wordt sinds 1 september 2014 het EU-energielabel toegepast op alle nieuwe stofzuigers die in de EU worden verkocht. Op dit label staat niet alleen het energieverbruik, maar ook de stofopname op harde vloeren en tapijt, de stofuitstoot en het geluidsniveau. Gelijktijdig werden de nieuwe EU Ecodesign-regels van kracht. Volgens deze regels mogen geen stofzuigers meer geproduceerd worden die meer dan 1600 Watt verbruiken.

In het kader van de vermeldingen op de energielabels op bovengenoemde ingangsdatum, heeft Bosch ook gekeken naar apparaten die concurrenten op de markt gebracht hebben en de waarden die zij daarvoor publiceren. Daarbij viel met name bij de Dyson stofzuigers DC37c en DC33c de topklassering A op voor de stofopname op tapijt. Daarnaast viel ook het lage geluidsniveau op.

Controlemetingen

Uit controlemetingen die Bosch door onafhankelijke testlaboratoria liet doen, bleken aanzienlijke afwijkingen ten opzichte van de door Dyson vermelde labelwaarden. Voor de stofopname op tapijt scoorden de stofzuigers een D (in plaats van de door Dyson geclaimde A) en het geluidsniveau lag op 84 dB (in plaats van de door Dyson geclaimde 77dB). Bosch heeft Dyson voor de voorzieningenrechter te Amsterdam gedaagd omdat Dyson de onjuiste claims in Nederland niet wilde aanpassen ondanks dat Dyson dit in Duitsland wel reeds had gedaan op gebod van de Duitse rechter. Ter zitting erkende Dyson dat zij de originele claims op de DC37c en DC33c stofzuigers niet kan onderbouwen en heeft zij de hiervoor genoemde acties toegezegd te zullen uitvoeren.

Bron: ANP, Website Dyson