Beroep omgevingsvergunning Hardshock Festival gegrond

Redactie, december 2014

De rechtbank Overijssel oordeelt dat de gemeente Zwolle in 2013 op onjuiste wijze een omgevingsvergunning heeft afgegeven ten behoeve van het Hardshock Festival bij de Wijthmenerplas in Zwolle. Het hardcore-festival, met jaarlijks ongeveer 7.000 bezoekers, kan naar het oordeel van de rechtbank ontoelaatbaar veel geluidsoverlast voor omwonenden veroorzaken. De gemeente heeft daar bij het afgeven van de vergunning onvoldoende rekening mee gehouden.

Onduldbare hinder

Volgens de door de gemeente verleende vergunning mocht het festival tussen 12:00 en 24:00 een beduidend hoger geluidsniveau veroorzaken bij omliggende woningen dan volgens de in de bestuurlijke praktijk aanvaarde normen acceptabel is. Naar het oordeel van de rechtbank kan niet als duldbaar worden beschouwd dat eiseres gedurende de periode van 12.00 uur tot 24.00 uur, wordt geconfronteerd met een zodanig geluidsniveau in haar eigen woning, dat zij om verstaanbaar te zijn met forse stemverheffing moet spreken. Een dergelijke inbreuk op het woongenot van eiseres is naar het oordeel van de rechtbank zo groot dat in een zodanige situatie moet worden aangenomen dat sprake is van onduldbare hinder. De rechtbank acht in dit verband van belang dat verweerder, ook bij navraag ter zitting, niet duidelijk heeft kunnen maken waar de gehanteerde norm van 85 dB(A) en 95 dB(C) voor dit soort evenementen op gebaseerd is. In de toelichting bij artikel 8 van de Beleidsregel evenementen in de openlucht 2012 van de gemeente Zwolle is hierover opgemerkt, dat deskundigen aangeven dat dit een redelijke norm is, die een redelijk evenwicht vormt tussen de beleving van de muziek door de bezoekers van het evenement en de beleving van de omwonenden. Om welke deskundigen het gaat, is echter door verweerder niet verduidelijkt.

Afwegen belangen

De rechtbank is van oordeel dat de gemeente niet alle betrokken belangen op zorgvuldige wijze tegen elkaar heeft afgewogen. Het beroep is daarom gegrond. De rechtbank vernietigt de beslissing van de gemeente om het bezwaar tegen de vergunning af te wijzen.

Jaarlijks terugkerend evenement

De zaak was aangespannen door een omwonende van de Wijthmenerplas, nadat de gemeente haar bezwaar tegen de verleende vergunning ongegrond had verklaard. Hoewel de zaak in principe draait om de vergunning voor het festival in 2013 had zij volgens de rechtbank toch belang bij een beoordeling van de zaak omdat het een jaarlijks terugkerend evenement betreft.

D66 en GL stellen vragen

De afgelopen jaren hebben D66 en GroenLinks met regelmaat gewezen op de ongewenste belasting voor mens en natuur rond de Wijthmenerplas bij grootschalige evenementen zoals Hardshock. En ook op procedurefouten die ons inziens werden gemaakt, bijvoorbeeld rond de toepassing van het bestemmingsplan bij de vergunningaanvragen. GroenLinks en D66 Zwolle stellen, aldus Weblog Zwolle, de volgende vragen aan het college:

  1. De norm die gemeente stelt is volgens de rechter niet gebaseerd op wettelijke normen. Hoe heeft de foutieve toepassing er van kunnen gebeuren?
  2. Hoe beoordeelt u nu de eerdere communicatie richting de inwoners over de gestelde normen?
  3. Wat betekent de uitspraak voor de evenementen die in 2015 en verder gepland zijn, specifiek Hardshock en de andere grote evenementen bij de Wijthmenerplas? Gaan deze door en zo ja in welke vorm?
  4. Is de norm van toepassing (geweest) op andere evenementen in de stad? Zo ja, wat betekent deze uitspraak in de toekomst voor de norm die bij evenementen wordt gehanteerd?

Bronnen: Rechtspraak, Weblog Zwolle. De volledige uitspraak kunt u hier lezen.