Stille en prikkelarme kermis voor mensen met autisme in Boxmeer

Kermis Boxmeer, 3 juni 2015

De gemeente Boxmeer wil dit jaar nadrukkelijk voor het eerst vorm geven aan het aanbieden van een prikkelarme kermis voor mensen met autisme. Op zondag 28 juni zijn mensen met autisme en hun familieleden van 12.00 tot 14.00 uur van harte welkom op de regiokermis in Boxmeer met 40 attracties. Kermis Boxmeer vindt plaats van vrijdag 26 tot en met dinsdag 30 juni.

Stil en prikkelarm

Kermis biedt al eeuwen veel plezier aan jong en oud. Maar niet voor iedereen is de kermis altijd een feest. Zoals voor autistische kinderen van 5/6 tot 16/17 jaar, kinderen met epilepsie, stofwisselingsstoornis, NAH (niet aangeboren hersenafwijkingen) en kinderen met gehoorapparaten. Zij zijn ten zeerste gebaat bij een zogenaamde prikkelarme kermis. Prikkelarm wil zeggen: geen geluid, geen licht(effecten) en een aangepaste snelheid van de attracties. Deze kermis voor kinderen met autisme geldt in principe voor alle attracties. De medewerking van alle kermisexploitanten is natuurlijk onmisbaar. Ook diverse vrijwilligers zijn nodig voor begeleiding en instructie bij de attracties. Er gelden normale ritprijzen.

Professionele opzet

Het idee is afkomstig van griffier Toon Cornelissen die de werkgroep kermis wees op de gemeente Laarbeek, waar in Beek en Donk sinds 2012 een kermis voor autisten organiseert. Inmiddels is dit voorbeeld al opgevolgd in een beperkt aantal plaatsen elders in ons land. In 2014 bezochten 250 tot 300 autisten met veel plezier de kermis van Beek en Donk.

De werkgroep kermis heeft zo de nodige informatie ingewonnen voor het organiseren van zo'n prikkelarme kermis. Ook is contact gezocht met professionals op gebied van autisme in de regio zoals Inge Miggiels van Stichting Aksent uit Oeffelt en Lieke van Dijk-Brienen, Henny Verschuren en Hetty van der Westerlaken. Zij zullen behulpzaam zijn bij de organisatie van deze kermis, die open staat voor kinderen met autisme in de regio Oost Brabant, Noord Limburg en Zuid Gelderland.

 

Bron: Kermis Boxmeer