Finnen ontwikkelen nieuwe methode bepaling geluidhinder windmolens

Redactie, mei 2015

Wetenschappers van de TU in het Finse Lappeenranta gaan met een nieuwe methode onderzoek doen naar geluidhinder van windturbines, aldus de WindenergieCourant. Het doel is om de komende jaren in rol te kruipen van omwonenden van windmolens en de de overlastgevende onderdelen te identificeren. De onderzoekers gaan statistische modellen combineren met onderzoek naar hoe mensen geluid ervaren.

Volgens Pertti Kolari, een van de betrokken wetenschappers, is het in de praktijk erg moeilijk is om de ervaringen met windturbines van mensen te documenteren. "In eerder onderzoek hebben we gevraagd aan mensen om een dagboek bij te houden, maar het bleek een onpraktische manier om informatie te verzamelen", aldus Kolari. Zijn collega Janhunen zegt dat er objectieve informatie nodig is voor de geluiden die windmolens produceren en hoe mensen die ervaren.
Belangrijk is om te benadrukken dat deze resultaten niet direct van toepassing zijn op andere culturen en landen. "Zo is men in Finland gewend aan veel stilte."

 

Bron: WindenergieCourant