Arboscan voor praktijklokalen

Baronije, 19 februari 2015

Om de arbeidsveiligheid voor zowel docent als leerling te verhogen ontwikkelde Baronije een Arboscan voor Praktijklokalen in het onderwijs

Helaas gebeuren er regelmatig ongelukken in en rond praktijklokalen in het onderwijs. Dit varieert van docenten die tijdens voorbereidende werkzaamheden in een moment van onachtzaamheid gewond raken of zelfs vingertoppen verliezen tot docenten en studenten die onwel worden door een lekkage met zoutzuur.

Omdat voorkomen beter is dan genezen ontwikkelde het adviesbureau op basis van eerdere ervaringen een Arboscan voor Praktijklokalen. Bij het uitvoeren van deze scan wordt er een integrale beoordeling gemaakt van verlichting, geluid, binnenklimaat, machineveiligheid, signalering en ergonomie.

Tiemen van der Worp van Baronije legt uit: " Veelal is het verlichtingsplan niet aangepast aan de opstelling van mensen en machines zodat hier door onvoldoende verlichting of het werken in schaduwen extra gevaren ontstaan. Teveel geluidsbelasting kan niet alleen resulteren in gehoorschade maar ook in hoofdpijn of concentratieverlies . Daarnaast zorgt een te hoog CO2 gehalte ook voor verminderd leervermogen en concentratieverlies. Dit is onwenselijk in praktijklokalen en daarom voeren wij standaard deze metingen uit."

Op het gebied van machineveiligheid moet men niet alleen kijken naar de machine an sich maar ook naar de totale configuratie en opstelling. Het komt immers voor dat twee veilige machines niet veilig gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Daarbij wordt ook gekeken naar signalering en werkinstructies / bedieningskaarten. Tot slot worden in de scan ook ergonomische aspecten zoals werkhouding en fysieke belasting beoordeeld.

Bronvermelding: Baronije via Nieuwsbank