Windmolens mogen in Nederland relatief dicht bij woningen

Redactie, september 2015

Windmolens mogen in Nederland veel dichter bij woningen staan dan in de ons omringende landen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van adviesbureau M+P, dat akoestische berekeningen uitvoert voor de overheid en het bedrijfsleven, zo schrijft het NRC. Dit resulteert in meer geluid voor omwonenden.

Edwin Nieuwenhuizen van M+P verklaart in zijn blog op de site van M+P dat dit een gevolg is van compromissen in een drukbevolkt land. Om groene energiedoelstellingen te halen moeten er nu windturbines relatief dicht bij woningen worden gebouwd. De norm is vergelijkbaar met de Nederlandse normstelling voor industrie, wegen en spoorwegen. Dat betekent dat er door de windmolens niet meer hinder wordt veroorzaakt dan door bijvoorbeeld een nieuwe snelweg, een nieuwe spoorverbinding of nieuw industrieterrein. Daarvan vinden we als maatschappij ook dat die er mogen komen.

Wat kan er beter?

Dat betekent niet dat er niets te verbeteren valt. Je kan de hinder wel degelijk beïnvloeden en verzachten. Stap één is transparantie: de overheid en bedrijfsleven moeten de omwonenden van goede, onafhankelijke informatie voorzien. Vertel wat omwonenden kunnen verwachten, hoe de regels en normen in elkaar steken, wat de afwegingen zijn. M+P merkt dat geluiddemo's daarbij een krachtig instrument kunnen zijn. Net zoals zij die bijvoorbeeld bij spoorprojecten inzetten. Door de bewoners vooraf te laten ervaren wat ze kunnen verwachten, kan een hoop angst worden weggenomen.

Er zou ook beter gekeken moeten worden naar de individuele woning. Want het geluid komt niet bij alle woningen hetzelfde binnen. Bij nieuwe wegen of spoorwegen wordt per individuele woning gekeken wat de geluidbelasting is, wat het binnenniveau is en of er speciale maatregelen nodig zijn. Dat zou bij windturbines ook goed zijn.

Geluid verminderen of hinder verhinderen

En een ander interessant gegeven: mensen ervaren minder hinder als ze zelf de hinderbron kunnen beïnvloeden of als de hinder ze ook iets oplevert. Dat biedt ruimte voor innovatieve oplossingen. Waarom laat je bewoners niet meeprofiteren van de windturbine? Op dagen dat de turbine veel stroom produceert zou je de direct omwonenden goedkopere stroom kunnen leveren. Laat ze participeren in de exploitatie van de windturbines. Dan heb je niet alleen de lasten, maar ook de lusten. Of geef bewoners credits waarmee ze via een app op hun smartphone de windturbine naar een stillere modus kunnen schakelen als ze er echt veel last van hebben. Het gevoel dat ze kunnen ingrijpen als dat nodig is, is vaak al voldoende om de hinderbeleving te verminderen.

Kortom: duurzame stroom van windturbines kan niet compleet hindervrij, maar er zijn nog onbenutte mogelijkheden om de hinder te verlagen zonder de groene ambities te hoeven bijstellen.

 

Bron: M+P, NRC