RvS: Geen uitbruiding zone zonder concrete uitbreidingsplannen

Redactie, september 2015

De Raad van State heeft de ruimere geluidzone teruggedraaid die de gemeente Hardenberg had ingesteld rond het bedrijventerrein Bruchterweg-Nieuwe Haven. Volgens de gemeente bleek uit een enquete dat de gevestigde ondernemers daar behoefte aan hadden om te kunnen blijven concurreren in de regio, zo schrijft De Stentor

Geen concrete plannen

Naar het oordeel van de Raad van State heeft het college op basis van de enquete onvoldoende inzichtelijk gemaakt dat er in de toekomstige geluidsituatie een vraag naar geluidruimte bestaat die leidt tot overschrijding van de grenswaarden op grond van de bestaande geluidzone. Hierbij is van belang dat bij die vraag onvoldoende concrete en onzekere toekomstige ontwikkelingen als uitgangspunt zijn genomen en niet is gebleken van concrete initiatieven voor uitbreiding van die bedrijven of voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Ook heeft de raad ten onrechte niet onderzocht welke mogelijkheden er thans binnen de vergunde geluidruimte nog bestaan voor uitbreiding of nieuwvestiging van bedrijven op het bedrijventerrein.

Onzorgvuldig besluit

Gelet op het voorgaande heeft de raad zich niet zonder nader onderzoek op het standpunt mogen stellen dat ten behoeve van uitbreiding van de bedrijvigheid op het bedrijventerrein de bestaande geluidzone dient te worden vergroot. Het besluit is in zoverre genomen in strijd met de bij het voorbereiden van een besluit te betrachten zorgvuldigheid.

Bestaande hinder

Omwonenden waren naar de rechter gestapt om dat zij zeggen dat ze nu al veel overlast hebben van het industriegebied. Meer geluid willen ze er bij hebben.
De gemeente Hardenberg beraad zich op de uitspraak en wil met geluidsspecialisten onderzoek uitvoeren om toch de nieuwe geluidszone in te kunnen voeren.

 

Bronnen: De Stentor, Rechtspraak (volledige uitspraak)