Ook maatregelen in Lelystad en Den Bosch tegen scooters

redactie, januari 2016

Steeds meer gemeenten nemen maatregelen tegen overlast van scooters. Met name Utrecht en Amsterdam zijn actief met milieuzones, maar ook bijvoorbeeld Arnhem heeft al jarenlang een subsidieregeling om stinkende en herriemakende scooters in te ruilen voor een elektrische. De provinciale hoofdsteden Lelystad en Den Bosch doen nu ook mee. Lelystad gaat voor elektrisch, en Den Bosch wil de scooters van het fietspad weren.

Lelystad elektrisch

Inwoners van Lelystad en forenzen die op maximaal 50 km enkele reis van Lelystad wonen (ongeveer de afstand tot Amsterdam of Zwolle) en in Lelystad werken, kunnen dit jaar 750 euro subsidie krijgen op de aanschaf van een elektrische scooter. De subsidie is in het leven geroepen omdat elektrische scooters de luchtkwaliteit verbeteren en geluidsoverlast verminderen.

Schoon en stil

E-scooters zijn stil en vrijwel vrij van uitlaatgassen. Zij maken nauwelijks geluid en stoten geen vervuilende stoffen uit. Daarnaast is het rijden op een e-scooter erg goedkoop: een volledig opgeladen accu kost € 0,20 tot € 0,40. Hierop kan ongeveer 80 km gereden worden.

Zuinig in gebruik

Daarnaast is de e-scooter makkelijk te onderhouden en zuinig in gebruik. De gemeente Lelystad wil graag dat inwoners en forenzen de auto of benzinebrommer laten staan en in plaats daarvan een e-scooter gebruiken als de afstanden te ver zijn voor een fiets.

Overstap naar schoon vervoer

Wethouder Elly van Wageningen (CU): "Door deze subsidieregeling hopen wij dat meer mensen overgaan tot de aanschaf van een e-scooter en de overstap maken naar schoon vervoer. Door elektrisch te rijden wordt de CO2-uitstoot beperkt en komen minder schadelijke stoffen in de lucht vrij. Daarnaast is elektrisch rijden stiller en zuiniger én beter voor de luchtkwaliteit van Lelystad".

Subsidie provincie Flevoland

De subsidieregeling is mogelijk gemaakt door een subsidie van provincie Flevoland. Er is in totaal € 25.000 beschikbaar gesteld voor de subsidie op e-scooters. Meer informatie over de subsidieregeling en (aanvraag)formulieren op www.lelystad.nl/escooter.

ANWB en BOVAG

Den Bosch overweegt- in de aanloop naar een wetswijziging- de snorfietser naar de rijbaan te sturen, meldt Bastion Oranje. Dat is een deel van het antwoord van B&W op de brief van De Bossche Groenen. 'Bij dat besluit volgen wij ook de aanbevelingen van de kenniscentra zoals ANWB en BOVAG,' stelt B&W. 'Die maatregel verwachten wij in 2016 te kunnen nemen. Daarmee hebben we tegelijk de intentie de overlast die snorfietsers veroorzaken aan te passen,'aldus het antwoord. De Bossche Groenen, bij monde van Judith Hendrickx, vinden snorfietsen onveilig, ze maken lawaai en ze stinken. "Daarom: naar de rijbaan ermee..." In Amsterdam loopt al een proef met snorfietsen op de rijbaan. De uitslag ervan is mede bepalend.

 

Bronnen: Gemeente Lelystad, Bastion Oranje