Microfoons rond Westerpark om geluidsoverlast te detecteren

redactie, januari 2016

Het Amsterdamse Westerpark is voor veel mensen een aangename plek om te vertoeven. Zeker in de zomer. Ook zijn er regelmatig festivals en is er diverse horeca aanwezig. Regelmatig beklagen buurtbewoners rondom het Westerpark zich over geluidsoverlast van de in het park gelegen horeca. Niet alleen als op het terrein een festival plaatsvindt, maar ook op doordeweekse dagen komen bij de gemeente meldingen binnen. Het stadsdeel West gaat nu een groot aantal microfoons ophangen om de geluidsoverlast te meten.

Geluidnormen horeca

De meetpunten komen op meerdere plekken rondom het park en ook bij verschillende horecabedrijven op het terrein wordt apparatuur opgehangen. 'Met deze permanente geluidsmeters hopen we een beter beeld te krijgen van wie de veroorzakers van de overlast zijn,' zegt Gerolf Bouwmeester, voorzitter van stadsdeel West, in Het Parool. 'Pas als we dat weten, kunnen we gericht naar oplossingen zoeken.'

De meetresultaten zullen niet gebruikt worden om de horecagelegenheden te beboeten, maar er wordt dan gekeken naar praktische alternatieven. Een voorbeeld daarvan is om de opstelling van de festivalspeakers op het terrein niet langer op de woonwijken te richten. Een andere oplossing kan zijn dat een horecagelegenheid voor betere geluidsisolatie moet zorgen.

 

Bronnen: Het Parool, AT5