Geluidsoverlast en trillingen centraal tijdens infoavond Meppelerdiepsluis

Rijkswaterstaat, 8 december 2015

Zeker 80 geïnteresseerden kwamen op 2 december naar de informatieavond over de Meppelerdiepsluis. In Hotel Zwartewater stelden de aanwezigen vragen aan Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Strukton - Reef.

Door te hoge of te lage waterstanden wordt de Meppelerdiepsluis op onverwachte momenten gestremd. Om dit te voorkomen, bouwt Rijkswaterstaat de keersluis om tot schutsluis. De nieuwe sluis is breder en dieper, waardoor grotere schepen kunnen passeren.

'Er is vanavond volop ruimte om vragen te stellen over de werkzaamheden aan onze specialisten', zegt omgevingsmanager Wouter Jansen (Rijkswaterstaat) tijdens zijn openingswoord. Hij onderhoudt namens Rijkswaterstaat het dagelijks contact met de omwonenden.

Overlast

Wethouder Dick Visserman (gemeente Zwartewaterland) zegt dat het belangrijk is dat de bouw zo min mogelijk overlast oplevert. 'De herrie en de trillingen moeten binnen de perken blijven. Tegelijkertijd mogen we trots zijn dat Rijkswaterstaat zoveel investeert in onze regio. Dat is onder meer goed voor de bedrijven aan het Meppelerdiep die afhankelijk zijn van aan- een afvoer over het water.'

De klus afmaken

Een deel van de bezoekers wil weten hoe lang de werkzaamheden nog duren, en hoe Rijkswaterstaat en Combinatie Strukton-Reef de hinder van het intrillen van de damwanden gaan beperken. Zo ook Margreet Bosma. Zij zit namens het CDA in de gemeenteraad van Zwartewaterland. Zij begrijpt de zorgen van omwonenden wel. 'De werkzaamheden duren langer dan vooraf gepland. Het is niet fijn om lang naast een bouwput te wonen. De geluidsoverlast en trillingen zijn voor direct omwonenden goed merkbaar. Maar we zijn eraan begonnen, en dan moet je het ook afmaken. Uiteindelijk krijgt de binnenvaart en het wegverkeer er kortere wachttijden voor terug.'

Trillingsarme technieken

Experts van Rijkswaterstaat en de Combinatie Strukton-Reef leggen uit dat ze trillingsarme technieken toepassen. Zo heit de aannemer niet, maar trillen ze de damwanden met een hoge frequentie in. Dat geeft ook geluidshinder, maar duurt minder lang. Werkzaamheden die trillings- of geluidshinder opleveren worden alleen doordeweeks en overdag uitgevoerd, zodat de nachtrust en het weekend gerespecteerd worden. En dichtbij de bebouwing zijn trillingsmeters geplaatst die alles in de gaten houden.

 

Bron: Rijkswaterstaat