Boze reacties na geluidtest nieuwe moskee Enschede

redactie, december 2015

Op de plek waar binnenkort mogelijk een moskee komt, is de gemeente Enschede eind november begonnen met het testen van geluid. Uit twee luidsprekers die op zo'n 2,5 meter hoogte werden geplaatst, klonk op een woensdag eind november een islamitische gebedsoproep die eerder bij een andere moskee werd opgenomen. De test leidde tot veel onrust in de straten rondom het braakliggend terrein waar het Turks Cultureel Centrum met moskee komt. Omwonenden vrezen grote overlast als de oproep tot gebed dagelijks wordt gedaan, aldus RTL Nieuws.

Grotere test uitgesteld

Wethouder Jeroen Hatenboer geeft in Tubantia aan dat het om een 'kleine test' ging. Ter voorbereiding op een grotere test, waarvoor veel meer buurtbewoners worden uitgenodigd, op een vrijdagavond of zaterdagmorgen. De speakers worden dan op verschillende hoogtes en geluidssterktes afgesteld. Bewoners rond het gebied krijgen walkie talkies om aan te geven of ze de gebedsoproep kunnen horen en mogen hun mening geven. Wethouder Hatenboek verzamelt de reacties en legt de uitkomsten voor aan de gemeenteraad. Die beslist er uiteindelijk over.

De grote test wordt uitgesteld tot volgend jaar. Volgens de gemeente is er meer tijd nodig om een goede en zorgvuldige proef te organiseren, schrijft Enschede FM. Na de kleine test is gebleken dat er een groter gebied bij de geluidsproef moet worden betrokken. Wanneer de test precies wordt gehouden, is nog niet duidelijk.

 

Bronnen: RTL Nieuws, Tubantia, EnschedeFM