De Volkskrant doet de rolkoffer geluidtest

redactie, juli 2017

Als er iemand een paar minuten achter je aan loopt met een rolkoffer, op een mooi klinkerweggetje, dan is dat best irritant. En als er in een toeristenoord elke halve minuut zo'n rolkoffer langs je huis rolt, word je ook niet blij. Eerder werd in Venetië gedreigd met een verbod op rolkoffers. Op de Amsterdamse Bickersgracht hebben bewoners een verbodsbord gemaakt. Tijd voor de Volkskrant om samen met Het GeluidBuro en Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidhinder aan het probleem te meten.

Fabrikanten enthousiast

Voor het uitvoeren van de test werden verschillende fabrikanten van rolkoffers benaderd. Princes Traveller en CarryOn toonden zich erg enthousiast en gaven tevens aan al met de problematiek bezig te zijn. Uit ervaring blijkt dat zachte wielen minder geluid maken. Nadeel is echter dat deze ook sneller slijten.

Eastpak wint

De metingen werden uitgevoerd voor 2 categorieën, grote en kleine rolkoffers. Aan het begin van de metingen bleken er grote verschillen tussen de emissies op klinkers en kinderkopjes. Ook in relatie tot de koffers onderling. Daarom werd de test uitgevoerd op kinderkopjes. Uit de metingen bleek dat grote koffers over het algemeen enkele decibels lawaaiiger zijn dan kleine koffers. Tussen de stilste en de luidste koffers werd een verschil gemeten van 9 á 10 dB. Er bleken geen eenduidige verschillen tussen 2 of 4 wielerige koffers of koffers met 1 of 2 wieles per wielas. Het merk Eastpak scoorde het best bij de kleine en grote koffers met respectievelijk 58 en 61 dB. Bij de grote koffers was die van Ikea stil. De Samsonite maakte het meeste lawaai in de categorie kleine koffers 66 dB(A). De Rimowa bleek de lawaaiigste grote koffer met 71 dB(A) tevens de duurste koffer in de test.

Hinder

Uit de test kan worden geconcludeerd dat hinderbeleving tussen de gemeten koffers wel degelijk veel verschilt per merk. Wordt het tijd voor een dB(A) keurmerk? Of wellicht ook toeristische voetgangers bij wegverkeer laten meetellen in de Lden?

Bron: De Volkskrant, afbeelding: buurtorganisatie1018