Geluidswal Haarlemmermeer: Aaibaar, energie-opwekkend, mooi en diervriendelijk

Gemeente Haarlemmermeer, 30 oktober 2017

Een geluidswal die energie opwekt, waarop planten en insecten leven, mooi is vormgegeven en geluid weert. De gemeente is gestart met de aanleg van een bijzonder geluidsscherm. Het is het fraaie resultaat van een nieuwe wijze van aanbesteden.

De wal die wordt aangelegd langs een deel van de Nieuwe Bennebroekerweg (ter hoogte van de IJweg). Het is het resultaat van een nieuwe werkwijze van bouwen in de openbare ruimte. De gemeente bepaalde de uitgangspunten van de 177 meter lange wal; de aannemer bedacht de uitvoering. Het aan de geluidswal grenzende woningbouwplan Zuiderhoeven in Hoofddorp krijgt hiermee de primeur.

Nieuwe aanpak

Hoe heeft de gemeente deze klus opgepakt? Doorgaans, als een geluidsscherm moet worden gemaakt, levert de aannemer een betonnen geluidsscherm. Want daarmee is het geluid geweerd. Na een aanbesteding voert de aannemer het project precies uit zoals de gemeente het werk heeft opgedragen. Deze bijzondere plek vroeg echter om een heel andere aanpak.

Aaibaar

De gedachte was: als toch energie, tijd en aandacht wordt gespendeerd aan de openbare ruimte, maak dan iets dat minimaal vijf functies vervult. Dat zorgt er in dit geval voor dat er een 'aaibaar' object komt. Daarom omschreef de gemeente wl precies aan welke voorwaarden het nieuwe geluidsscherm moest voldoen. Maar niet precies ho de wal eruit moet gaan zien. Dit werd bewust opengelaten voor de creativiteit en de input van de markt. Het resultaat is veelbelovend. Daar komt bij dat de realisatie en het onderhoud van een duurzaam scherm niet heel veel duurder bleek dan een regulier scherm.

Veel functies

Het geluidsscherm krijgt vele functies. Op de eerste plaats weert de wand het geluid. Ook wordt er energie geleverd door zonnepanelen, genoeg voor ongeveer elf huishoudens. Verder verhoogt de wand de biodiversiteit want deze is niet van kaal beton met enkel een klimop. Het wordt een schanskorfconstructie met voldoende grondvocht zodat veel diverse planten er tegenaan en op kunnen groeien. Ook komen er kasten voor egels, vleermuizen en vogelkasten. Om het nog natuurlijker te maken, wordt gezorgd voor voldoende takkenrillen. Vanwege de biodiversiteit wordt de voet van de wand ingezaaid. De materialen die worden gebruikt zijn zoveel mogelijk biobased en/of recyclebaar.

In november zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden getroffen en in het eerste kwartaal van 2018 moet de wand af zijn.

Bron: Gemeente Haarlemmermeer