Eerste hybride hijskraan ter wereld getoond in Oss

Redactie, november 2017

De Nederlandse hijskraanfabrikant Spierings heeft als eerste ter wereld een hybride mobiele hijskraan gebouwd. Deze SK487-AT3 is volledig elektrisch aangedreven. Daardoor kan hij emissievrij en stil zijn werk doen en de stad in- en uit rijden. Alleen op de snelweg maakt hij gebruik van een kleine dieselmotor. Dat schrijven onder meer Omroep Brabant en Bouwmachines.nl.

De eerste hybride mobiele kraan is speciaal ontwikkeld voor een stedelijke omgeving waarin de eisen aan het milieu steeds hoger worden. De kraan is inklapbaar. De onderwagen wordt elektrisch aangedreven waardoor er naar de plaats van bestemming kan worden gereden zonder gebruik van een verbrandingsmotor. Op de hijslocatie kan de kraan eenvoudig aan het netstroom worden aangesloten. Op deze manier kan hij volledig emissievrij werken en wordt het geluid tot een minimum beperkt. Als er geen stroom aanwezig is, kan de City Boy zelfs enkele uren enkel op zijn eigen accupakket hijsen. Omdat de onderwagen slechts tweeënhalve meter breed is, kan beter worden gemanoeuvreerd op smalle wegen en in drukke steden.

De hybride mobiele hijskraan van Spierings werd donderdagavond 16 november aan zo’n 1.000 internationale gasten gepresenteerd tijdens de Spierings Summit.

Bronnen: Bouwmachines.nl, Omroep Brabant