Demonstratie geluidsarm vuurwerk Belgische dierenrechterorganisatie GAIA

redactie, november 2017

GAIA-directeur Ann De Greef en Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets gaven in november in het Jubelpark te Brussel het startschot van de allereerste officiële demonstratie van geluidsarm vuurwerk in België. Geluidsarm vuurwerk verschilt van traditioneel vuurwerk doordat de luide knallen bij de ontlading gedempt worden, terwijl het ongeveer evenveel kost als traditioneel vuurwerk. Met deze demonstratie wil GAIA lokale en regionale besturen overtuigen om ook rekening te houden met het dierenwelzijn wanneer ze een vuurwerkspektakel organiseren.

“Elk jaar opnieuw ontvangt GAIA talrijke getuigenissen van baasjes, wiens dieren opgeschrikt worden door de luide en onverwachte knallen van traditioneel vuurwerk, weglopen of veel erger nog, aan een hartaanval sterven”, betreurt GAIA-directeur Ann De Greef. “Geluidsarm vuurwerk biedt een even feestelijk schouwspel maar knalt veel minder hard voor de dieren waardoor ze er beter bij varen”, verduidelijkt zij.

Interessant alternatief

Gedurende het 15-minuten durende vuurwerkspektakel, konden lokale en regionale bestuursafgevaardigden die ter plaatse aanwezig waren, met eigen ogen en oren vaststellen dat geluidsarm vuurwerk een zeer interessant alternatief is voor traditioneel vuurwerk. Het komt immers ook het dierenwelzijn ten goede. Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets reageert alvast positief: “Lokale besturen en particulieren moeten ook aan de dieren denken wanneer ze vuurwerk afsteken”, legt ze uit. “Ik zal er alvast bij mijn collega’s van de 19 Brusselse gemeenten op aandringen dat ze zo snel mogelijk omschakelen naar geluidsarm vuurwerk.”

“Het grote verschil bij het geluidsarme vuurwerk zit in de harde knallen die traditioneel vuurwerk ook nog in de lucht produceren, die blijft achterwege bij het diervriendelijke vuurwerk. De knal bij de ontsteking van het vuurwerk is nog altijd duidelijk merkbaar, maar in de lucht is het geluidsarme vuurwerk toch 60 procent stiller”, zegt Ann De Greef van Gaia in Het Nieuwsblad. Staatssecretaris Debaets: “Momenteel kunnen we het luidere vuurwerk nog niet verbieden en dus is het vooral belangrijk te sensibiliseren en te wijzen op de voordelen van dit geluidsarme alternatief. Het blijft even mooi en magisch en het is ook niet duurder, dus dat mag ook geen belemmering zijn voor steden en gemeenten.”

Een video van de demonstratie en de reactie van de aanwezigen is hier te zien.

Bronnen: Het Nieuwsblad, GAIA