Innovatieprijs voor geluidcamera tegen wietteelt

redactie, december 2016

Een wietkwekerij kun je nu ook met geluid opsporen. Na warmtebeeldcamera’s en speciaal getrainde bijen lijkt dit het nieuwste middel te worden in de strijd tegen wietteelt. Het bedrijf Sorama en bureau InterGision wonnen er woensdag een prijs mee tijdens het DITSS Veiligheidsatelier 2016, schrijft het Eindhovens Dagblad. DITSS is het Dutch Institute for Technology Safety and Security.

Geluidcamera

Een camera waarmee geluid visueel gemaakt kon worden had Sorama al een poosje. Samen met bureau InterGision maakte het Eindhovense bedrijf een versie die zich richt op de frequenties van apparatuur in die gebruikt wordt in wietplantages, schrijft Studio040. De geluidscamera kan het omgevingsgeluid wegfilteren en zo blijven alleen het geluid van de lampen en afzuiginstallatie over. Dit maakt plantages zichtbaar op een zogenaamde hittekaart.

Jury

Er waren drie vraagstukken waarop kon worden ingezonden:

  • Op welke manier kan NL-Alert in de nachtelijke uren tot burgers komen?
  • Hennepkwekerijen opsporen
  • Zorgfraude aanpakken

De jury lette vooral op de praktische toepasbaarheid, de onafhankelijkheid van andere benodigde partijen, de schaalbaarheid van de oplossing en de grootste toegevoegde waarde. Daarnaast roemt de jury de handzaamheid en het feit dat de geluidscamera goedkoper is dan warmtebeeldcamera's die de politie nu heeft.

Bronnen: Eindhovens Dagblad, Studio040, Veiligheidsatelier, foto: Sorama