DGMR introduceert een nieuwe standaard voor zonebeheer

Redactie Geluidnieuws, 27 oktober 2017

In een wereld die niet stilstaat, zijn er ook in de geluidwereld regelmatig opzienbarende innovaties. Soms heel technisch om geluid te verminderen, soms een praktische om geluid beter hanteerbaar te maken voor overheden. Eén van deze innovaties is een nieuwe standaard voor zonebeheer industrielawaai. Deze bestaat uit een modern ICT-systeem en een geluidruimtebeheer met flexibel toe te kennen rollen regels voor de gebruikers. Het nieuwe ICT-systeem is recent in productie genomen voor het geluidruimtebeheer in de Rijnmond. De gebruikers bestaan uit de provincie, de gemeente, het havenbedrijf en de milieudienst DCMR.

Op het nationale congres over geluid, trillingen en luchtkwaliteit 2017 (7 en 8 november Expo Hoevelaken, met ruim 60 lezingen en discussiesessies 26 exposanten op de infomarkt) zal deze innovatie aan bod komen in de stand van ontwikkelaar DGMR, en tevens is er een lezing over van de milieudienst DCMR.

Flexibel en efficiënt

De samenwerking tussen provincie, de gemeente, het havenbedrijf en de milieudienst DCMR bestaat al sinds 1995 onder de naam i-kwadraat. Het nieuwe ICT-systeem is door DGMR-Software geleverd. Richard Schmidt, directeur van DGMR-Software, licht dit toe: "De beheerorganisatie i-kwadraat heeft gekozen hun eigen ICT-systeem te vervangen door een modern systeem dat wij in licentie leveren. Het was voor ons een grote uitdaging een systeem te bouwen dat naadloos aansluit op ons programma Geomilieu maar wel werkt met één centrale open database in de cloud, dat zeer flexibel is en voorziet in strikte harde controles bij wijzigingen van modellen. Bovendien dienen alle wijzigingen volledig geregistreerd te worden zodat altijd traceerbaar is wie wat wanneer heeft gewijzigd en waarom."

Andere organisaties

Het systeem werkt met het in- en uitchecken van modellen waarbij registratie en controle plaatsvindt. Richard: "Daarmee komt een einde aan de tijd dat overal rekenmodellen op netwerkschijven rondzwerven en niemand meer weet wat het juiste model is en welke wijzigingen zijn doorgevoerd. Dit leidt naast efficiency ook tot meer kwaliteit, zorgvuldigheid bij databeheer, meer snelheid en minder risico's, bijvoorbeeld als één geluidexpert met alle kennis verdwijnt naar een andere baan." Het mooie is dat ook andere organisaties op basis van een licentie gebruik kunnen maken van dit krachtige ICT-systeem voor zonebeheer. Inmiddels zegt DGMR hierover al met een aantal omgevingsdiensten in gesprek te zijn. Tijdens het GTL-congres wordt het systeem getoond in de stand van DGMR en is er een lezing van de milieudienst DCMR over het gebruik ervan in de Rijnmond.

GTL-congres en infomarkt

Andere innovatie op GTL zijn o.a. een innovatieve geluidomkasting van Merford, nieuwe geluidregels in de Omgevingswet, het combineren van geluid- en thermische isolatie, nieuw beleid voor evenementen, snuffeldrones, innovatie in stadsontwikkeling waaronder bouwen op (zwaar) geluidbelaste lokaties, duurzaam bouwen, stillere banden voor vrachtverkeer, trillingen (rekenmodel, maatregelen) en stil asfalt.