'Gevangen in Geluid':
boek over euthanasie vanwege oorsuizen

Redactie, september 2017

Het boek Gevangen in geluid, vanaf september in de winkel, gaat over Gaby Olthuis, moeder van twee kinderen. Zij lijdt aan een ondraaglijke vorm van oorsuizen. Wanneer er na een jarenlange strijd geen verlichting komt, besluit zij tot euthanasie. Hoe is zij zover gekomen?

Gaby’s moeder Joan van Baarle beschrijft in haar boek de lange weg die haar dochter heeft afgelegd langs medisch specialisten en alternatieve genezers. Gaby bleef hoop houden, tot op het laatste moment. Want boven alles wilde ze leven.

Marteling

De tinnitus, zoals de aandoening officieel heet, werd in de loop der jaren steeds erger. Het geluid klonk harder en scheller. Gaby vergeleek het met het boren bij de tandarts. Ze schreef te zijn “gemarteld op een manier die maar weinig mensen zich kunnen voorstellen.”

“Ik heb ontzettend vaak geprobeerd om me voor te stellen wat ze hoorde, maar dat houd je maar een paar seconden vol”, vertelde haar moeder bij RTL Late Night. “Haar karakter veranderde, boodschappen doen was een verschrikking en ook het onderhouden van sociale contacten werd steeds moeilijker.” "Natuurlijk had ik dit liever niet gewild en haar nu nog bij me gehad", vertelt haar partner Patrick. "Maar haar lijden was zo helder. We hebben nog regelmatig diepgaand van gedachten gewisseld, maar ze kon niet meer. Als ze geen kinderen had gehad had ze al veel eerder haar leven beëindigd."

1,2 miljoen mensen

Dat er steeds meer methoden zijn die patiënten leren omgaan met tinnitus is mooi, maar volgens Van Baerle zou er meer aandacht moeten komen voor preventie. "We moeten jongeren geen angst aanjagen, maar het is tegenwoordig nergens meer stil. Ze moeten zich bewust worden van de schadelijkheid van geluid." Alleen al in Nederland hebben meer dan 1,2 miljoen mensen last van een vorm van oorsuizen. Gevangen in Geluid volgt om die reden niet alleen de persoonlijke strijd van Gaby, maar geeft ook een belangrijk signaal ter voorkoming van deze nog ongeneeslijke aandoening. Daarnaast wordt het verhaal van Gaby verweven met negen portretten van mensen die aan oorsuizen lijden.

Fonds

De opbrengst van dit boek gaat naar het Gaby Olthuis Fonds, een fonds voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van tinnitus.
De aflevering bij RTL Late Night kunt u hier terugzien.

Bron: RTL Nieuws (1), (2)