Zwijndrechtse herriehonden mogen worden afgepakt

Redactie, september 2017

Om de overlast van blaffende honden tegen te gaan heeft het stadsbestuur van Zwijndrecht een plan bedacht. Als hondenbezitters vier keer zijn gewaarschuwd, moeten ze het dier inleveren. Dat schrijven het AD en RTV Rijnmond.

Het plan komt na aanhoudende klachten van bewoners uit de Zwijndrechtse wijk Walburg. Daar worden ze letterlijk gek van het langdurig geblaf van enkele honden. Ondanks dat de eigenaren benaderd zijn door preventieteams en de politie, doen ze er niets aan om de overlast te verminderen.

Het plan om de hond in beslag te nemen kan op goedkeuring rekenen van het CDA en de VVD in de gemeente. CDA-gemeenteraadslid Mirjam Slobbe kwam met het plan naar aanleiding van een probleem waarin met de eigenaar van een extreem vaak blaffende hond niet te praten viel. Ze werd benaderd door het wijkplatform Walburg. Dat had van de politie te horen gekregen dat ze niet kan optreden tegen extreem geblaf of gejank omdat daarover niets in de plaatselijke verordening staat.

In geval van overtredingen kan de politie, zodra de regel van kracht is, boetes uitdelen. Bij de vierde keer kan de hond in beslag genomen worden. De politie is blij met die mogelijkheid. Slobbe is tevreden met het plan: "Eigenlijk verbaast het me dat hiervoor nog nooit iets geregeld was, als je ziet waar allemaal wel regeltjes voor zijn."

Hondenbezitters denken anders over de zaak. Velen vinden dat overlast bestreden moet worden en dat constant geblaf van een hond in de buurt niet kan. Toch pleiten de meeste hondenbezitters die RTV Rijnmond sprak voor een andere oplossing. Zo is een verplichte cursus van het baasje of een anti-blafband voor de hond een betere oplossing. "Het is gewoon een trucje. In een ochtend kunnen wij je dat leren op een cursus." De VVD pleit ervoor dat mensen die een cursus bij de club volgen, korting op de hondenbelasting krijgen.

Binnenkort wordt het voorstel in de gemeenteraad van Zwijndrecht behandeld.

Bronvermogen

De Raad van State heeft ook al enkele malen een uitspraak gedaan over hondengeblaf, waarbij ook het bronvermogen is beschouwd. Volgens een StAB-advies uit 2015 kan het bronvermogen van een hondenblaf, afhankelijk van de grootte van de hond, variŽren van 95 tot 112 dB(A). Zo zijn de Duitse Dog en de Rottweiler het luidst, met 114 dB(A). Een mopshond komt tot 100 dB(A), zie de afbeelding hiernaast (Geluid, 2006, nr. 1)

Bronnen: AD, RTV Rijnmond, Raad van State, tabel: Blad Geluid