Na lang debat: minder lawaaidagen evenementen voormalig vliegveld Twente

Redactie Geluidnieuws, maart 2018

Op de oude vliegbasis Twente moeten evenementen kunnen worden georganiseerd. Rond het plan zijn het vooral de activiteiten van evenementenorganisator Van Eck die voor onrust zorgen. Omwonenden vrezen geluidsoverlast voor Lonneker en omgeving, onder meer door de evenementen die VTE wil laten plaatsvinden en crossende motoren. De naburige Lonnekerberg zou daardoor verworden tot een ‘herrieberg’, een angst die de gemeente Enschede vergeefs heeft weten te weerspreken, aldus Tubantia.

Een aantal partijen in de Enschedese politiek heeft daarop wethouder Van Agteren gevraagd toch nog eens om de tafel te gaan met Van Eck. Die wil nu het aantal evenementendagen waarop de maximale 70 decibel aan geluid mag plaatsvinden, terugbrengen van twaalf naar vier. Van de resterende acht dagen zullen de geluidsniveaus op vier dagen maximaal 65 decibel en op vier dagen maximaal 60 decibel bedragen.

Het debat erover in de gemeenteraad nam meer dan vier (!) uur in beslag, staat op de site van de lokale PvdA. En dat is op zich niet verwonderlijk omdat het om het grootste gebied in Nederland gaat waar nu een bestemmingsplan voor gemaakt moet worden. De partijen GL, SP, EA (lokaal), CDA en PvdA dienden samen een drietal kernamendementen in om goede aanpassingen aan het bestemmingsplan te doen. Om zodoende meer balans te krijgen tussen economie en ecologie. Het CDA trok zich echter gedurende het debat terug, waarna het voorstel uiteindelijk uitkwam op 4 echte lawaaidagen, en 8 'halve' lawaaidagen.

Bronnen: PvdA Enschede, Tubantia, Foto: SoccerRocker