Nieuws december 2018

jaargang 19, nr 12


METEN EN REKENEN


Geluidberekeningen blokkeren zonnepanelen

Zonnepanelen beïvloeden de overdracht van geluid. Daarom moet het VVD-plan om ze op het te vernieuwen knooppunt Hoevelaken te plaatsen voorlopig in de ijskast.
Lees verder

Vrees geluidreflectie zonnepanelen

Bewoners vrezen voor geluidsoverlast door het weerkaatsen van verkeerslawaai van de A73 tegen het nieuw te bouwen zonnepark.
Lees verder

Monitoringsmetingen GPP's

In 2016 lag de gemeten geluidproductie langs rijkswegen wederom gemiddeld 2 dB hoger dan de berekening. Langs het spoor is de overeenstemming een stuk beter dan bij weg.
Lees verder

'Meting snelweg geeft overschrijding'

Het geluid van de A28 is in Harderwijk hoger dan wettelijk toegestaan. Dit blijkt uit langdurige metingen. Volgens de naleving van Rijkswaterstaat is er wel geluidruimte.
Lees verder


OMGEVING


Ruzie om gratis wal

In Maassluis hadden twee wijken flinke ruzie over een wal die een aannemer gratis kon plaatsen. Een gesprek met de wethouder heeft de kou uit de lucht gehaald.
Lees verder

Landelijk onderzoek LFG

Het RIVM gaat onderzoek doen naar de oorzaak van laagfrequent geluid. Het onderzoek komt er op aandringen van de gemeente Zuidhorn. Almere, Zutphen en Nijmegen hebben zich aangesloten.
Lees verder

Zonnepanelen in Actieplan Geluid

De provincie Overijssel gaat onderzoeken of zonnepanelen geplaatst kunnen worden op alle geluidsschermen en wallen langs de provinciale wegen.
Lees verder

Eerste geluidlabel vloerproducten

Geluid door lopen van bovenburen is de meest voorkomende hinder in meergezinswoningen. Het eerste product is met het nieuwe NEN-isolatielabel is nu op de markt.
Lees verder

Cumulatief geluid in omgevingsplan

Olst-Wijhe vreest extra stapeling van geluid als Lelystad Airport open gaat. Ze gaat de optelsom van geluid een plek geven in de toekomstige Omgevingsvisie.
Lees verder

'Orkaan van voetballende kinderen'

Een nieuw kunstgrasveld leidt tot meer voetbaltrainingen met roepende en schreeuwende kinderen en een fluitende scheidsrechter. Bewoners willen een geluidswal.
Lees verder


PERSONALIA


Interview Wijnand Kooring

Na meer dan 20 jaar verder verlaat Wijnand Kooring (Rijkswaterstaat) de geluidswereld. Een terugblik.
Lees verder


WETGEVING


Internetconsultatie

Het Invoeringsbesluit moet zorgen voor een soepele overgang naar het nieuwe stelsel van de Omgevingswet. De internetconsultatie ervan loopt tot 21 december 2018.
Lees verder

Jurisprudentie

De oogst van de maand november: Door Daniëlla Nijman.
Lees verder


WEGVERKEER


Waarschuwingsgeluid voor elektrische auto's

Vanaf juli volgend jaar moeten nieuwe elektrische auto's voorzien zijn van een akoestisch waarschuwingssysteem. Experts twijfelen of de veiligheid erdoor toeneemt.
Lees verder

Max. snelheid elektrische auto's

Op veel trajecten in Oostenrijk met een maximum snelheid van 100 km/uur wegens een milieumaatregel, mogen elektrische auto’s vanaf 1 januari 130 km/uur rijden.
Lees verder

Diffractor voor zwaar verkeer

Op de N223 start de provincie Zuid-Holland een onderzoek naar het effect van een nieuwe geluidmaatregel: de zogeheten WhisStone voor zwaar verkeer.
Lees verder

Coenbrug A8 wordt stiller

Rijkswaterstaat laat een geluiddempende laag aan de onderkant van de Coenbrug bij Zaandam aanbrengen. Bewoners en de lokale SP vinden het nog onvoldoende.
Lees verder

'Huis onverkoopbaar met wal'

De A1 bij Holten wordt verbreed en er komen geluidwallen. Sommigen houden liever het uitzicht en geluid van de A1 en vrezen dat een wal het huis onverkoopbaar maakt.
Lees verder

Milieuzone Amsterdam mag

De gemeente Amsterdam mocht van de rechter voor de bebouwde kom een milieuzone voor brom- en snorfietsen instellen om de luchtkwaliteit (en tegelijk geluid) te verbeteren.
Lees verder


RAILVERKEER


Proef met smeermiddel

Om de hinder te verminderen van piepende treinen, worden vanaf volgend voorjaar treinen ingezet die rijdend een smeermiddel op de rails aanbrengen.
Lees verder


INDUSTRIE / WINDTURBINES


Rechter buigt over handhaving

De provincie Zeeland geeft aan dat het 's nachts geen handhavende geluidmetingen kan doen bij een scheepswerf. Bewoners geloven dat niet en zijn naar de Raad van State gestapt.
Lees verder

'Grote maar stille turbine'

Windturbines met tiphoogte van bijna 200 meter draaien zonder tandwielaandrijving binnenkort in Nieuw-Beijerland. De initiatiefnemer: "Dit zijn de meest stille turbines die er zijn."
Lees verder


EVENEMENTEN


Diverse lagere normen

Nu het festivalseizoen voorbij is, hebben diverse gemeenten de geluidsnomren geëvalueerd en lagere normen vastgesteld.
Lees verder

Protest tegen lage norm

"80 dB is oké!" scanderen honderden mensen in Best, omdat ze de nieuwe norm voor evenementen (75 dB(A)) te laag vinden.
Lees verder

Normen voor carnavalswagens

Geluid mag alleen als het voertuig rijdt en alleen de binnensets worden gebruikt. Op het evenemententerrein mag muziek wel als de kar stilstaat.
Lees verder


LUCHTVAART


Stil opstijgen net zo hinderlijk

Als test werden twee manieren van opstijgende vliegtuigen afgewisseld. Het maakt voor de hoeveelheid geluid en de hinder echter niet zo gek veel uit.
Lees verder

Vliegsimulatoren helpen tegen hinder

Defensie steekt 100 miljoen euro in nieuwe vliegsimulatoren. Voor onder meer het geluid van helicopters bij Gilze-Rijen is dit een enorme verbetering.
Lees verder

Nieuwe tarieven Schiphol

Het wordt voor luchtvaartmaatschappijen financieel aantrekkelijker stillere en schonere vliegtuigen in te zetten. De tarieven gelden tot en met 31 maart 2022.
Lees verder

Metingen regionale vliegvelden

De roep om luchtvaartlawaai meer te gaan meten wordt steeds luider. Bij Maastricht Aachen Airport en Rotterdam The Hague Airport gaat er wat gebeuren.
Lees verder


AANKONDIGING / MEDIA


NSG-themadag: Beleving van geluid

Op de NSG-bijeenkomst op 19 december wordt inzichtelijk gemaakt hoe geluidsbeleving naast de decibellen een rol speelt in het verbeteren van de openbare ruimte.
Lees verder

Call for Papers USS

Het eerste internationale Urban Sound Symposium vindt op 3 tot 5 april plaats in Gent (B). De deadline voor het indienen van een abstract is 31 december.
Lees verder

Brandpunt+ over geluid

Zonder maatregelen zal geluid in Nederland het grootste milieuprobleem van deze tijd worden. Op 15 november heeft Brandpunt+ op NPO2 aandacht aan dit probleem geschonken.
Lees verder

Nieuwsuur over luchtvaart

De berekeningen van vliegtuiglawaai rond Lelystad Airport kunnen niet kloppen. De NOS heeft in een aflevering van Nieuwsuur aandacht eraan besteedt.
Lees verder