Rotterdam en Den Haag willen af van graffiti op geluidschermen snelweg

Redactie, december 2017

Wethouder Boudewijn Revis van Den Haag ergert zich aan de graffiti langs de snelwegen die naar Den Haag leiden. Samen met zijn Rotterdamse collega Joost Eerdmans heeft hij een brief geschreven met het verzoek aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om de geluidsschermen langs de A4, A13, A15, A16 en A20 aan te pakken. Een eerder gesprek met de beheerer Rijkswaterstaat leverde niks op. Dat schrijven de NOS en Omroep West.

Volgens Revis is de ongewenste verfspuiterij slecht voor het aanzien van de stad. 'Je krijgt als stad maar één kans om een eerste indruk te maken. Het Prins Clausplein is een belangrijk visitekaartje van Den Haag en omgeving en moet een warm welkom uitstralen. Daarom moet de graffiti daar worden verwijderd.' Rijkswaterstaat verwijdert nu alleen graffiti die als kwetsend wordt gezien.

Alternatieven en experimenten

De twee wethouders stellen voor om de geluidsschermen te bekleden met groen, nep-klimop, folie met een afbeelding van de stad of met street art. De ervaring leert dat dan minder snel eroverheen geklad wordt.

Er wordt soms al geëxperimenteerd met graffiti als legale, creatieve versiering van belangrijke verkeersaders. Zo mochten leerlingen van het Rijswijkse Stanislascollege legaal graffiti spuiten op de afscherming bij de aanleg van de Rotterdamsebaan.

Bronnen: NOS, Omroep West