Festivalgeluid testen in Amsterdamse Bos

Gemeente Amsterdam, juni 2018

Muziekevenementen gaan we graag naartoe. Maar voor omwonenden is het niet altijd een pretje. Hoe kunnen we geluidsoverlast zoveel mogelijk beperken? Om dat te onderzoeken was er woensdag 20 juni een testdag van geluidssystemen in het Amsterdamse Bos.

“Om geluidsoverlast rondom muziekevenementen zoveel mogelijk te beperken mogen de organisatoren niet meer geluid produceren dan ‘nodig’ is voor hun evenement. Ook zijn ze verplicht gebruik te maken van door de gemeente vastgestelde best beschikbare technieken, waarmee overlast wordt verminderd. De test op 20 juni was bedoeld om kennis te vergaren over de best beschikbare technieken.

Testdag Amsterdamse Bos

Tijdens de testdag werden op het Land van Bosse (evenemententerrein in het Amsterdamse Bos) vier velden ingericht met per veld een geluidssysteem waarmee (fictief) 5000 mensen kan worden bespeeld. Leveranciers van geluidssystemen presenteerden hun optimale ‘lay-out’; de opstelling van de geluidsapparatuur en demonstreerden deze.

Naast het testen van de verschillende geluidssystemen, werd ook gekeken hoe deze het beste gebruikt kunnen worden. Wat gebeurt er met het geluid als zeecontainers als een vorm van geluidsscherm worden ingezet en welk geluidsdempend effect heeft het plaatsen van doeken aan de achterzijde van de speakers?

Meten is weten

In de omgeving van het Land van Bosse waren ongeveer dertig meetpunten die nauwkeurig de verschillende geluidsniveaus in de omgeving vastlegden.

De testresultaten en de opgedane ervaringen van de testdag zullen openbaar zijn. Dat betekent dat ook andere gemeenten de resultaten kunnen gebruiken voor hun evenementenbeleid.

Bron:

Gemeente Amsterdam