Ook Daimler en VDL presenteren nieuwe e-trucks

Redactie, mei 2018

Afgelopen maand zijn er twee nieuwe elektrisch aangedreven trucks op de markt verschenen. Het gaat om de Fuso eCanter van Daimler (moerdermaatschappij van Mercedes-Benz) en een truck van VDL uit Eindhoven in samenwerking met DAF. Dat meldt het dagblad Trouw. De truck van VDL valt in de categorie van veertigtonners, terwijl de Fuso Ecanter een kleiner formaat is van 7,5 ton. Beide trucks hebben een actieradius van ongeveer 100 km. Ze zijn daarom geschikt voor distributie van buiten naar binnen een stadsring.

Door regelgeving worden vrachtwagenbouwers min of meer gedwongen om te investeren in de ontwikkeling van elektrische trucks. Zo worden dieseltrucks in steeds meer binnensteden geweerd. Ook is de EU bezig met regelgeving met betrekking tot CO2-uitstoot van vrachtwagens. Daarnaast vragen afnemers van trucks ook steeds vaker om emissievrije trucks.

Op dit moment zijn er tussen de 100 en 200 elektrische in Nederland in bedrijf. Slechts een fractie van de in totaal 140.000 dieseltrucks die er in Nederland zijn. Toch is vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) optimistisch, zo meldt een woordvoerder in Trouw: “De ontwikkeling van e-trucks lijkt hard te gaan. We zitten nog in de proeffase en massaproductie van uitstootloze trucks is toekomstmuziek, maar we zien dat alle grote merken elektrisch bezig zijn”.

Ook bij Mercedes Benz en bij VDL staat elektrisch vrachtvervoer nog in de kinderschoenen. De komende periode zullen daarom vooral de ervaringen met elektrisch rijden worden getest.

Bronnen: Trouw, Mercedez-Benz, VDL