Minister wil aanpassing rekenmethode vliegverkeer vanwege belevingsvlucht

redactie, oktober 2018

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil dat er een betere manier komt om vliegtuiggeluid te berekenen. Ze zegt dit naar aanleiding van de belevingsvlucht van afgelopen voorjaar nadat was gebleken dat het gemeten vliegtuiggeluid hoger uitvalt dan vooraf was berekend. Dat melden RTV Oost, De Gelderlander en Vechtdal FM.

Belevingsvlucht

De minister komt met haar plan naar aanleiding van de belevingsvlucht voor Lelystad Airport. Op 30 mei dit jaar vloog een Boeing 737 van Transavia urenlang de toekomstige laagvliegroutes van de nieuwe vakantieluchthaven. In de Vallei vreest men voor meer geluidsoverlast door een toenemend aantal vluchten op vliegveld Lelystad.

Meetnetwerk

Eén van die opties is het opzetten van een meetnetwerk bij grote vliegvelden als Schiphol en Rotterdam Airport. Hierbij kunnen ook omwonenden worden ingeschakeld om het geluid te meten, schrijft de minister. Met deze gegevens kunnen de berekeningsmodellen aangescherpt worden. Het RIVM, het KNMI en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum gaan namens het ministerie uitzoeken hoe het nieuwe rekenmodel er uit gaat zien.

Bronnen:

RTV Oost, Vechtdal FM, De Gelderlander