Nieuwe topman Schiphol wil 'gematigde groei in milieubalans'

Redactie, september 2018

De nieuwe topman van Schiphol zegt 'gematigde groei' te willen die in balans is met het milieu. Daarnaast zijn er gesprekken opgestart tussen de gemeente Aalsmeer en Schiphol over het uitkopen van omwonenden die gebukt gaan onder de geluidsoverlast. De verkennende gesprekken hierover zijn dit voorjaar begonnen. Dat schrijven Het Parool en NH Nieuws.

Compensatie

Aalsmeer wil alleen met Schiphol praten als er maatregelen worden genomen om overlast terug te dringen. Wethouder Robert van Duin laat aan EenVandaag weten dat die groei alleen denkbaar is wanneer Schiphol over de brug komt met compensatie. Volgens de wethouder verkeren de gesprekken nog in een verkennden fase, maar "lijken er wel openingen te ontstaan".

Tot 2020 geldt een plafond van 500.000 vliegbewegingen voor de luchthaven, maar daarna zou een toename van het aantal starts en landingen weer mogelijk zijn. Schiphol en KLM willen verdere groei van de luchthaven.

"Gematigde groei"

De nieuwe topman van de luchthaven Schiphol, Dick Benschop, wil naar eigen zeggen evenwel breken met de groeistrategie van zijn voorganger. „Ik wil een gematigde groei. Minder ruimte dan de marktvraag is en de luchtvaartmaatschappijen zouden willen. Meer in balans met het milieu en de omgeving. Er zal na 2020 ruimte zijn voor extra vluchten binnen de milieugrenzen. Maar dan moet je dat niet meteen met grote brokken weggeven. Dat is niet nodig. Vergis je niet: dit is echt een omslag in het beleid. Dat we niet meer zoals in de afgelopen jaren maar voldoen aan de vraag van de luchtvaartmaatschappijen, maar beperkt ruimte bieden."

Bronnen:

Parool, NH Nieuws, Haarlems Dagblad