Omwonenden zijn herrie studenten in binnenstad Groningen zat

Redactie, september 2018

Omwonenden van het Rikkers-Lubbershuis in Groningen zijn de overlast van 56 internationale studenten beu. Ze hebben een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente.

Vergunning

'De vergunning is in tien dagen erdoorheen gedrukt', zeggen Ed en Truus van den Brink, die naast het pand wonen. Samen met andere omwonenden spanden zij een rechtszaak aan. Volgens de omwonenden is vooraf er geen overleg geweest met de gemeente over hoe zij tegen de plannen aankeken. De rechter liet toe dat 56 studenten hun intrek konden nemen in het pand. Er werd onder meer aangevoerd dat 'anders 56 internationale studenten op de stoep' zouden staan.

Monument

Het Rikkers-Lubbershuis is een rijksmonument dat tot voor kort diende als verzorgingstehuis voor negen ouderen. Omdat het pand niet meer voldeed aan de eisen voor een verzorgingstehuis, moesten de inwoners met tegenzin verhuizen. Kort nadat het pand te koop werd gezet, kocht Schove Groep het en stelde het in overleg met de gemeente en RIO beschikbaar voor internationale studenten.

Lawaai

De omwonenden klagen onder meer over het lawaai van de 56 studenten, die volgens hen geregeld feestjes hebben georganiseerd. Hiervoor is verschillende keren de politie ingeschakeld. Ook klagen de omwonenden over de hoeveelheid fietsen en het gebrek aan stallingen. Omwonende Truus van den Brink: 'We hebben dit weekend nog geklaagd over afval dat op een heel vieze manier aan de weg stond'.'Het is echt jammer. Er komen veel toeristen langs die plek. Dagjesmensen die een stadswandeling maken. Dit is niet fraai voor het stadsaangezicht.' Volgens Van den Brink is er geen duidelijk aanspreekpunt bij de studenten.

Gemeente niet verantwoordelijk

Een woordvoerder van de gemeente Groningen zegt dat ze niet verantwoordelijk zijn voor alle ophef in de buurt. ,,Wij kijken bij een aanvraag van een vergunning alleen naar bouwtechnische criteria en dergelijke. Niet naar wie er allemaal komen te wonen en of dat voor mogelijke overlast kan zorgen. Dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder." Het bezwaarschrift van de VvE had als doel de tijdelijke vergunning voor studentenhuisvesting te stoppen. Dat is niet gelukt.

Bronnen:

Dagblad van het Noorden, RTV Noord