Rechter: luidruchtige studenten in overtreding

redactie, augustus 2018

De verhuurder van een appartement in Amsterdam-West is aansprakelijk voor de ernstige geluidsoverlast die vier studenten die daar wonen, veroorzaken voor hun onderbuurvrouw. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

In deze kwestie speelde de vraag of de eigenaar van een appartement die zijn appartement verhuurt aansprakelijk is voor geluidsoverlast veroorzaakt door vier studenten die het appartement huren. De onderbuurvrouw heeft metingen laten uitvoeren om vast te stellen hoeveel dB het geluid betreft. Hierbij is gekeken naar luchtgeluidsisolatie en contactgeluidsisolatie. De metingen laten op verschillende plekken een overschrijding van de geluidsnorm zien (aanvullende eis van de gemeente Amsterdam). Ter compensatie vordert de onderbuurvrouw schadevergoeding. De conclusie van de rechter is dat er daadwerkelijk geluidsoverlast is en de eigenaar/verhuurder is hiervoor aansprakelijk.

Geschreeuw in de nacht

De huurders van het appartement boven de vrouw hebben een ander ritme, zijn veel thuis en zetten de muziek hard aan. Zij ontvangen veel visite, ook na 22:00 uur. Er is sprake van luidruchtig lopen en rennen in het appartement en in het trappenhuis. Er wordt veelvuldig geschreeuwd en er worden feestjes gegeven met veel herrie en vibrerende vloeren tot gevolg. Bewoners komen veelvuldig tussen 3:00 uur en 6:00 uur thuis waardoor [eiseres] gebroken nachten heeft. Door de verbouwing van het appartement van [gedaagde] is het trappenhuis beschadigd en door intensivering van het gebruik van het trappenhuis is dat vervuild.

De rechtbank verklaart dat de studenten onrechtmatig jegens de vrouw handelen door het toebrengen van onrechtmatige hinder door geluidsoverlast.

Bronnen:

Rechtsspraak, VVE Centraal