CDA Zevenaar: "Inpassingsplan funest voor leefomgeving"

Redactie, augustus 2018

Altijd lawaai, ongeacht de windrichting. Plus een toename van fijnstof, met risico's voor de gezondheid. De veranderende infrastructuur uit het inpassingsplan is funest voor het leefklimaat in Zevenaar, stelt bewoner en CDA-gemeenteraadslid Jan de Nooij. Hij stapt naar de Raad van State.

Maatregelen

De Nooij vreest de gevolgen van de beoogde doortrekking van de A15, de verbreding van de A12, de aanleg van het derde spoor, aanpassing van de Arnhemseweg en Hengelder plus de uitbreiding van het vliegverkeer van en naar Lelystad. Al die veranderingen samen hebben een enorme impact op het leefklimaat in Zevenaar, stelt De Nooij in De Gelderlander.

Het maatregelpakket van het inpassingsplan voorziet op diverse locaties stil asfalt (SMA NL 8G+), een scherm van 2,2 meter hoog en 180 meter lang en een wal van 3 meter hoog en 380 meter lang. Daarmee zijn er volgens het akoestisch onderzoek geen overschrijdingen van meer dan 5 dB. In de toekomst ontstaat zelfs voor veel woningen een betere akoestische situatie, in vergelijking met de huidige en de autonome situatie.

De Nooij reageert: "Er zou een geluidsscherm komen langs de nieuwe Arnhemseweg. Het zal weinig effect hebben. Uit welke richting de wind ook waait, er zal altijd geluid zijn. Van de spoorlijn, de Betuwelijn, van de A15, de A12, van de Arnhemseweg of van vliegveld Lelystad. Het komt overal vandaan."

Ingesloten

"Ik zal bij de Raad van State een tekening maken om te laten zien dat we in onze wijk Stegeslag straks letterlijk zijn ingesloten door Betuwelijn, A12 en A15, zegt De Nooij. ,,Als klap op de vuurpijl komt daar nog bij dat de afslag Griethse Poort van en naar de A12 wordt gesloten. Dat brengt grote verkeersstromen door Zevenaar met zich mee."

Bronnen:

De Gelderlander, Provincie Gelderland (pdf)