Nieuws september 2018

jaargang 19, nr 9


EVENEMENTEN


Daling klachten door betere communicatie

Inwoners van Breda klagen minder tijdens evenementen. Dat komt onder meer door betere communicatie.
Lees verder

Verplaatsing podium en minder decibellen is succes

Na eerdere klachten zijn er in Amersfoort allerlei aanpassingen gedaan. De meeste mensen zijn tevreden.
Lees verder

Melden Lowlandshinder via WhatsApp

De gemeenten laten tijdens Lowlands metingen doen. Bewoners worden gevraagd daarbij te helpen door te WhatsAppen. Het heeft geleid tot geruzie tussen gemeenten.
Lees verder

Bastonen lager, iedereen blij

Bij festival Psy-Fi moeten 's nachts de bastonen lager van rechter. Bewoners blij, maar de festivalorganisatie kan er ook niet zo mee zitten.
Lees verder

Kermisfeesten Oss gaan niet door

Het geluid moet zo zacht, dat men er niet meer aan wil beginnen.
Lees verder

Kaas-feestje Leiden stiller

Het jaarlijkse feest op de Leidense Kaasmarkt gaat door, maar na overleg met de omwonenden met minder geluid, een korter feestje en eerder opgeruimd.
Lees verder

Continue meting studentenfeestje

De gemeente Maastricht moet komende week voortdurend het geluid laten meten tijdens de Inkom-activiteiten van studentenvereniging Circumflex.
Lees verder

Klachten Amsterdam blijven

Er gelden vanaf dit jaar voor festivals nieuwe, strengere geluidsnormen, vooral voor de bassen. Monitoring gaat real-time. Maar het aantal festivals blijft (te) groot, en handhaven is niet eenvoudig.
Lees verder

Stillere kermis Alkmaar

Om overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen, zullen geluidsbegrenzers worden ge´nstalleerd. Aankondigingen en jingles mogen 5 dB(A) luider zijn.
Lees verder


WONINGEN / BUREN


Dodelijke schietpartij na burenruzie

Een man is verdacht van moord op zijn buurman en poging tot moord op diens partner. De ruzie vanwege geluidsoverlast liep fataal uit de hand.
Lees verder

Den Bosch verlengt subsidie groene daken

Groene daken bieden veel voordelen. Een dak met planten werkt onder andere isolerend en dempt geluid.
Lees verder

Rechtbank: studenten te luid

De verhuurder van een appartement in Amsterdam is aansprakelijk voor de ernstige geluidsoverlast die vier studenten die daar wonen, 's nachts veroorzaken voor hun onderbuurvrouw.
Lees verder


WETGEVING


Jurisprudentie

De oogst van de maand augustus: wegverkeer, railverkeer, evenementen, RO en industrie. Ook in de vakantie ging het door. Door Judith Doorschot en Edwin Nieuwenhuizen.
Lees verder


HINDER


Geluidsetiquette

De buren geven een feestje, of iemand zit luid te bellen naast je. Wat doe je volgens de etiquette?
Lees verder

Celstraf na klacht over moskee

Een boeddhistische vrouw die klaagde over geluidsoverlast van een moskee in Indonesië, moet anderhalf jaar de gevangenis in.
Lees verder

Tijdelijk verbod bootjes

Op de Amsterdamse Wallen komen twee tijdelijke maatregelen als proef tegen de overlast. Zowel voor de passagiervaart als de pleziervaart.
Lees verder

Veel (Groningse) klachten door zon

Het was een lange warme zonnige zomer. Veel mensen zitten buiten, of hebben hun ramen open. Het gevolg? Meer overlast van geluid. Vooral Groningers schijnen veel te klagen.
Lees verder


LUCHTVAART


Belevingsvluchten Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven gaat geluidsbeleving uitvoeren met twee klimprofielen. De geluidsoverlast wordt beperkt voor mensen dichtbij en juist verder weg van het vliegveld.
Lees verder

Klachtenmeldpunt voor iedereen

De Amsterdamse fractie van de SP heeft een online meldpunt geopend waar iedereen een klacht kan indienen als zij overlast van Schiphol ervaren. Ook als je buiten de geluidzone woont.
Lees verder


WEGVERKEER


"Inpassingsplan funest"

"Altijd lawaai, ongeacht de windrichting." Zevenaars Raadslid De Nooij (CDA) stapt naar de Raad van State vanwege het lokale inpassingsplan.
Lees verder

Toch geen scherm A4 Vlietland

Opnieuw is er besloten dat er geen scherm komt ondanks eerdere toezeggingen. Het is niet wettelijk verplicht. Nu is er een crowdfundingscampagne opgezet.
Lees verder

Claim aannemer vertraging geluidwal

De aanleg van een geluidswal bij Menaam (Friesland) ligt sinds 2013 stil. De aannemer maakt allerlei extra kosten en wil dit vergoed zien.
Lees verder


RAILVERKEER


Bijna 600 zienswijzen

Bewoners langs spoor Meteren-Boxtel willen meer maatregelen tegen geluid
Lees verder

Gierende spoorbrug

Sinds deze zomer lijkt het geluid van treinen op de Waalbrug bij Nijmegen fors toegenomen.
Lees verder

Info-avond HSL Lansingerland

In september is er een presentatieavond voor gemeenteraadsleden. ProRail nodigt ook omwonenden persoonlijk uitom kennis te nemen van de geluidreducerende plannen.
Lees verder


INDUSTRIE


Boete na overschrijding 9 dB(A)

Danvo Bakeries in het Brabantse Riel moet na jarenlange hinder in totaal 10.000 euro betalen aan de gemeente Goirle voor het overtreden van de geluidsnormen.
Lees verder