
De Geospatial World Excellence Award op het Geospatial World Forum is dit jaar gewonnen door 3DBAG.nl. Het team hierachter heeft, vanuit de Nederlandse BAG en AHN datasets, automatisch alle gebouwen in Nederland in een 3D model op de site gereconstrueerd.
Het idee achter de 3D modellen is om what-if scenario’s virtueel te simuleren. De ontwikkeling van stedelijk gebied vraagt namelijk om een zorgvuldige afweging op een groot aantal vraagstukken: geluid, benodigde vrije wind voor, maar ook hinder van, windmolens, lichtinval, zonnepanelen, windcomfort, duurzaamheid. Met de modellen kan tijdens het ontwerp de impact van verschillende ontwerpopties op de leefomgeving worden bepaald. Het ontwerp kan hierop worden aangepast en er kunnen zo beter afgewogen en evidence-based beslissingen worden genomen die leiden tot het optimale ontwerp.
Binnen domeinen zoals (zonne-)energie, wind en ventilatie, geluid en luchtkwaliteit wordt al langer gebruikt gemaakt van virtuele 3D modellen. Met dit virtuele model van de leefomgeving is er een dataset beschikbaar waar alle domeinen direct en vrij gebruik van kunnen maken.
De data en onderliggende techniek is beschikbaar gesteld als open data en open source software om de talrijke potentiele innovaties zo veel mogelijk te stimuleren. Echter, BAG 3D is niet perfect, waardoor er voor goede geluidcontroles nog altijd menselijke controle nodig is. Hierbij worden doorgaans nog vele aanpassingen gedaan.
Bronnen: TU Delft (1), TU Delft (2)