
“Maak een einde aan de rechteloosheid rondom Schiphol.” De actiegroepen van bewoners rondom Schiphol willen eerst de groei van het vliegverkeer van de afgelopen jaren compenseren, pas dan praten over verdere ontwikkelingen. Op 2 april overhandigen ze erover een petitie aan de Tweede Kamer. Dat schrijven Het Parool en NH Nieuws.
Nu het overheden, luchtvaartsector en omwonenden niet is gelukt een advies uit te brengen over de toekomst van de luchthaven, verschuift de strijd tegen Schiphol van de Alderstafel naar de Tweede Kamer. “Wij willen vasthouden aan de afspraken uit 2008,” zegt bewonersvoorman Matt Poelmans in Het Parool. “Pas als die zijn nagekomen, gaan we verder praten. Groei na 2020 is dan niet mogelijk. Eerst zul je de groei van de afgelopen jaren moeten inlopen. Schipholtopman Dick Benschop probeert de politiek mee te krijgen met zijn pleidooi voor gematigde ontwikkelingen. Maar ook gematigde groei is groei.”
De bewonersdelegatie vreest dat Schiphol zonder een unaniem advies van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) uiteindelijk groei zal doordrukken. In januari kwamen de leden van de ORS niet tot een akkoord om de minister over de groei van Schiphol te adviseren. De luchtvaartsector wilde een ‘beperkte’ groei, de bewoners, de Milieufederatie en de bestuurders willen dat Schiphol eerst goede afspraken maakt voor dat er over groei gesproken kan worden.
Volgens de omwonenden schendt Schiphol allerlei afspraken. Zo vinden ze dat de hinder is toegenomen in plaats van afgenomen, zijn er niet minder nachtvluchten, worden er tegen de afspraak in vaker vier start- en landingsbanen gebruikt en is Schiphol niet selectief geweest met het accepteren van nieuwe vluchten. De omwonenden begrijpen niet dat Schiphol in korte tijd veel vakantievluchten hebben toegelaten, waardoor de luchthaven versneld vol is geraakt.
Met het aanbieden van de petitie willen ze de Tweede Kamer op het hart drukken de eisen van de bewoners mee te wegen in de beslissing die binnenkort over Schiphol wordt gemaakt. Ook wordt dit jaar een luchtvaartnota verwacht waarin de toekomst van de Nederlandse luchtvaart wordt uitgestippeld. Ook door die nota vrezen de omwonenden alleen maar meer vliegtuigoverlast te gaan krijgen.