Meer gemeenten willen lagere snelheid A50

Apeldoorn, Oss, Wijchen, Beuningen: alle gemeenten willen een lagere snelheid op de A50. In Apeldoorn ervaren 5.000 mensen ernstige hinder van omgevingslawaai. De belangrijkste bron daarvan is het wegverkeer en dan met name de snelwegen A1 en A50. In het Actieplan Geluid heeft de gemeente opgenomen in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat over geluidreductie op deze wegen.

Ook Oss, Wijchen en Beuningen gaan de minister vragen de snelheid bij hun deel van de A50 te verlagen. Deze drie werden geïnspireerd door de discussie over de doortrekking van de A15: om die qua milieubelasting mogelijk te maken, wordt overwogen om ter compensatie de snelheid op de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn te verlagen. ,,En als zo’n verlaging daar mogelijk is, waarom dan niet verder kijken naar bijvoorbeeld de A50 bij ons?”, vroeg Wijchens verkeerswethouder Paul Loermans zich terstond af in het Eindhovens Dagblad. 

De gemeente Apeldoorn gaat binnenkort in overleg met Rijkswaterstaat om de snelheid op snelweg A50 te verlagen naar 100 kilometer per uur. Nu binnen een paar jaar tussen de knooppunten Beekbergen en Waterberg van 06.00 tot 23.00 uur de snelheid van 120 naar 100 gaat hoopt Apeldoorn een slag te maken. snelheidsverlaging op de A50, schrijft De Stentor.

Aantrekkelijker, socialer, veiliger, duurzamer en klimaatneutraal

In mei 2018 is het bestuursakkoord van de gemeente naar buiten gebracht waarin keuzes van het nieuwe college van B&W (een brede coalitie van CDA, GroenLinks, D66, VVD en Lokaal Apeldoorn) zijn gepresenteerd om door middel van een kwalitatieve groei Apeldoorn aantrekkelijker, socialer, veiliger, duurzamer en klimaatneutraal te maken. Hierbij is uitgegaan van vier strategische doelen: Comfortabele Gezinsstad, de Ondernemende Stad, Toeristisch Toplandschap en Duurzaam Apeldoorn. Apeldoorn schoner, gezonder en groener doorgeven aan de nieuwe generaties valt onder het laatste strategische doel. In het bestuursakkoord is expliciet beschreven dat Apeldoorn zich de komende vier jaar gaat inzetten voor een betere luchtkwaliteit door inzet op elektrische bussen, extra oplaadpalen, het stapsgewijs weren van vervuilend bedrijfsvervoer uit de binnenstad en inzet op vermindering van geluid- en milieuhinder door de A1 en A50.

Haalbaarheid en effect

De Stentor zet zelf al vraagtekens bij de haalbaarheid en het effect van het overleg. Wanneer er sneller gereden mag worden dan 90 kilometer per uur zijn er in geluid rekenkundig geen grote verschillen. Het geluid van passerende vrachtwagens zorgt voor de meeste hinder en is daarin maatgevend. Voor het gemiddelde geluid op een dag kan de verlaging van 130 naar 100 kilometer per uur  een verschil van 1 decibel maken.

,,We hebben als zienswijze op het ontwerp Tracébesluit voor de verbreding van de A1 verzocht om de snelheid op de A1 te verlagen’’, zegt Mischa Gijselhart, woordvoerder van de gemeente Apeldoorn in de Stentor. ,,Dit verzoek is niet gehonoreerd.’’

Bronnen: Eindhovens Dagblad, Actieplan Gemeente Apeldoorn, De Stentor