Burgers Groene Hart en TUE meten vliegtuiggeluid

Tussen 1990 en 2018 is het aantal vluchten van en naar Schiphol is verdubbeld, en is ook het vlieggeluid sterk toegenomen. Dit gebeurde o.a. in het Groene Hart. Daarom gaan de bewoners hiervan een burgermeetnetwerk vliegtuiggeluid maken. Dit doen ze met hulp van Technische Universiteit Eindhoven. De regelgevingen over vliegtuighinder is gebaseerd op berekeningen in plaats van metingen. Dit zijn de bewoners beu.

Initiatiefnemer Annette Pietersen zegt het volgende bij De Nieuwkoper.nl: “In het voorjaar van 2019 werd ik gewezen op het bestaan van de app Explane voor het meten van vliegtuiggeluid met een mobiele telefoon. Korte tijd later zag ik een oproep waarbij de makers van deze app vrijwilligers zochten voor de ontwikkeling van een meter die continu zou meten middels een minicomputer. Dat was het moment om de techneuten in huis in te schakelen.” Haar partner René Kuijf meldt op hetzelfde platform: “Ik ben IT-specialist. Onze zoon David deed een opleiding tot softwareprogrammeur. Samen kregen we het in de zomer van 2019 voor elkaar om een goed werkende meter te bouwen op basis van een Raspberry Pi computertje en een eenvoudige microfoon voor een bedrag onder 150 euro.”

Extra hulp nodig

Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er snel en op veel plekken meters geplaatst kunnen worden. Toch moet ook aangetoond worden dat de metingen betrouwbaar zijn. Hiervoor hebben ze professionele hulp nodig. Via het programma De Monitor kwam dan ook prof. dr. Maarten Hornikx van de TU Eindhoven in beeld. Pietersen vroeg of deze kon helpen bij het project. Hornikx bij De Nieuwkoper.nl: “Ik werd enthousiast, omdat we met onze akoestische expertise kunnen bijdragen aan het beter in kaart brengen van vliegtuiggeluid, een urgent maatschappelijk vraagstuk. En helemaal om dat samen te doen mét de maatschappij via citizen science.”

De derde uitdaging bestond uit het vinden van geldschieters. Wethouders Guus Elkhuizen en Jan Leendert van den Heuvel zetten daar hun schouders onder. Het eindresultaat is dat zeven Groene Hart gemeenten en de provincie Zuid-Holland inmiddels een financiële bijdrage hebben toegezegd.

Eindelijk van start

In maart kan het tweejarige project starten. Dit bestaat uit drie fases. In fase 1 worden er laboratoriumtest uitgevoerd met de nieuwe meters. In fase 2 zullen ongeveer 10 meters in het Groene Hart vergeleken worden met oudere varianten. In fase 3 zal er een grootschalige veldtest uitgevoerd worden. Op basis van de resultaten kan beoordeeld worden of het burgernetwerk werkt.

Bronnen: De Nieuwkoper.nl, BR6