Convenant voor bioscopen en sportscholen

SAMSUNG CSC

Bioscopen, fitnesscentra, organisatoren van schoolfeesten en studentenverenigingen nemen stappen om gehoorschade bij bezoekers te voorkomen. Ze sloten daarover op 6 december een akkoord met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid): het ‘Derde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek’.

Staatssecretaris Blokhuis: “Om een leven lang te kunnen genieten van muziek – thuis, bij een concert of tijdens het sporten – moeten we allemaal ontzettend zuinig zijn op ons gehoor. Want schade door te hard geluid is onherstelbaar. Het is mooi dat al deze partijen daar nu voor aan de slag gaan. Bij concerten en festivals is het al heel normaal om goed na te denken over gehoorbescherming. Maar er zijn natuurlijk veel meer plekken waar je versterkte muziek tegenkomt, bijvoorbeeld als je gaat sporten. Ook daar moet het zo veilig mogelijk zijn voor je gehoor. Daarin maken we vandaag een mooie stap.”

Verslechterd gehoord

Volgens de Hoorstichting en de Stichting Hoormij zijn er in Nederland 1 à 2 miljoen mensen met tinnitus, een constant gesuis, gepiep of gebrom in de oren. Een belangrijkeoorzaak hiervan is lawaai. Op basis van een Amerikaans onderzoek signaleerde het RIVM in 2014 dat het gehoor van jongeren sinds de jaren 80 is verslechterd,vermoedelijk door het luisteren naar versterkte muziek.

Bijhouden, begrenzen en oordoppen

In het convenant wordt onder meer afgesproken dat het geluidsniveau wordt bijgehouden,dat het wordt begrensd op veilige niveaus en dat op plaatsen waar hard geluid is, bezoekers makkelijk aan oordoppen met een goed werkend muziekfilter kunnen komen. Als maximum is een gemiddelde van 103 dB gemeten over 15 minuten aangehouden. Eerder zijn al dergelijke afspraken gemaakt met poppodia, festivals en evenementen.

Bronnen:

De Volkskrant, Algemeen Dagblad, 7 Days, Fok.nl