Nederland heeft te maken met een woningcrisis, waardoor er een hoge druk staat op het bouwen van nieuwe huizen. Hierbij wordt echter niet altijd rekening gehouden met de gezondheid van de toekomstige bewoners. Er worden op dit moment gewerkt aan duizenden woningen op plekken waar de landelijke ‘standaard’geluidsnormen worden overschreden.
Een voorbeeld hiervan zijn de woningen in de Grasbuurt in Delft. De 168 woningen die volgend jaar klaar zijn liggen langs de A13. Hoewel de gevels goed genoeg geïsoleerd zijn, is dit bij de daken niet het geval. Het gevolg hiervan is dat de nieuwe bewoners straks niet op de zolder mogen slapen. Dit staat al zwart op wit in de koopaktes.
Om dergelijke woningen toch te mogen bouwen ‘maken de gemeenten uitzondering op uitzondering, redeneren ze de geluidsoverlast naar beneden’ en zetten ze dus een verbod in het koopcontract om op zolder te slapen. In de nieuwbouwwijk Haven Stad in Amsterdam is er sprake van zo een hoge geluidsoverlast dat de gemeente overweegt bewoners in het koopcontract te laten verklaren dat zij bewust kiezen voor een woning met geluidsoverlast.
“Gezondheid legt het af tegen de hoge druk woningen te bouwen”, zegt Fred Woudenberg, hoofd leefomgeving bij de GGD Amsterdam en voormalig lid van de Gezondheidsraad, in het NRC. „Geluid is een van de weinige milieuproblemen die de afgelopen jaren niet minder zijn geworden. In tegenstelling tot luchtvervuiling of stank is geluid met technische maatregelen niet terug te dringen. De druk om nieuwe woningen te bouwen is zo groot, dat veel geluidsexperts bij gemeenten enkel zijn ingehuurd om de grenzen op te zoeken.” Daarnaast is afgelopen jaren aan de hand van wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker geworden wat voor een effect geluidsoverlast kan hebben op de gezondheid. Een gevolg kan ernstige slapeloosheid zijn. “Als je slechter slaapt, ben je overdag minder uitgerust”, zegt Woudenberg bij NPO Radio 1. “Dan heb je grotere kans op ongelukken, je presteert minder, en je hart-, vaat-, en spijsverteringsstelsel komt niet tot rust. Elk jaar overlijden zo’n honderd mensen vervroegd als gevolg van lawaai. Dus het is een serieus probleem.” De Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM raden dan ook aan de huidige grenzen te verlagen.
Echter, in Nederland gebeurt op dit moment het tegenovergestelde. In 2023 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Volgens deze wet mag het geluid op de gevels van huizen rond gemeentelijke wegen maximaal 70 decibel weggeluid zijn. Dit baart de GGD’s dan ook hevige zorgen.
Ook 1Vandaag heeft een item eraan gewijd.
Bronnen: NRC, NPO Radio 1, 1Vandaag