Geluidcontouren Schiphol beknelt woningbouwopgave

Nu er 175.000 nieuwe woningen nodig zijn rond Amsterdam, staat er al een grote uitdaging klaar. Er is weinig ruimte, omwonenden hebben bezwaren en er zijn geen bouwvakkers en materialen. Echter, de uitdaging wordt nog groter nu er door het rijk niet rond Schiphol huizen gebouwd kunnen worden.

Door de vliegroutes, geluidszones en veiligheidsgebieden rondom de luchthaven zijn er heel veel regels en wetten. “Luchtveiligheid en theore­tische grootheden over geluid worden daarbij misbruikt om zaken tegen te houden,” geeft Lex Brans, de bouwambassadeur die voor deze 175.000 woningen moet zorgen, aan in het Parool.

Zo moet in Kronenburg, naast de Amstelveense studentencampus Uilenstede, veel gebouwd worden, maar laat de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) dit niet zomaar gebeuren. Ze sleepten Amstelveen voor de rechter, omdat de gemeente de woningbouw doorzet. ILT maakt zich namelijk zorgen over dat de regels niet gehandhaafd zullen worden.

“De woningbouw loopt vast door een opeenstapeling van verschillende regels rond vliegtuiglawaai en veiligheid,” zegt Brans in het Parool. “We rekenen erop dat daardoor van de 175.000 woningen die tot 2030 in de Metropoolregio Amsterdam nodig zijn, er 60.000 tot 70.000 niet kunnen worden gebouwd.”

Volgens Brans zal de ‘veldslag om Kronenburg’ bepalen wie rond Amsterdam wint: woningbouw of luchtvaart. “In plaats van kijken wat er mogelijk is, is het: strikt toepassen van regels, de werkelijkheid negeren en stuurs de eigen agenda volgen. De luchtvaartlobby lijkt buitengewoon machtiger dan de woningramp.”

Te strenge regels

Volgens de voorman van de gemeenten, gedeputeerde Jeroen Olthof van Noord-Holland, gaat met de wijziging in de omgevingswet, die zorgt voor de strenge regels, ‘de facto de hele regio rondom Schiphol op slot, met desastreuze gevolgen voor de woningbouwopgave’.

Olthof in het Parool: “Ongeacht lokale omstandigheden wordt het hele gebied bij voorbaat als onleefbaar weggezet. Zonder hinder van vliegtuig­geluid te bagatelliseren, lijkt dit geen recht te doen aan de werkelijkheid.”

“Redelijk hoog overvliegende vliegtuigen worden nu veel heftiger bijgeplust bij geluid van snelweg, spoorlijnen, de vuilverbranding en wat allemaal nog meer lawaai maakt. Dat kan betekenen dat ook ver weg van Schiphol vlieg­lawaai net de balans naar de verkeerde kant doet doorslaan,” geeft Brans in het Parool aan. “Ik ben aangesteld om de woningbouw in Noord-Holland sneller van de grond te krijgen, maar ik ben al ongelooflijk trots als we niet vertrágen.”

Pleiten voor groei Schiphol

De lobbyisten stuurden in oktober nog een manifest naar de formateurs over de groei van Schiphol. Ook verschillende gemeenten ondertekenden dit. De gemeenten liggen vaak ver buiten de regio Schiphol, maar ook Regio Amsterdam ondertekende dit. Daarnaast tekenden de gebruikelijke bedrijven als Schiphol, KLM en Shell het manifest. Een ander bedrijf dat het tekende is Unilever, dat zich juist vaak klimaatbewust voordoet.

Werkgroep Toekomst Luchtvaart (WTL) stuurde, samen met de officiële bewonersdelegatie, een aanvullende visie aan de formateurs. Ze geven aan dat nu al 1,4 miljoen mensen last hebben van Schiphol en haar vliegverkeer.

Bronnen: Parool, Schipholwatch