De impact van geluidsgolven op het metabolisme van kaas is zo groot dat de bioakoestische effecten ‘gustatief waarneembaar’ en technisch meetbaar zijn. De Zwitserse hogeschool voor de kunsten van Bern (HKB) en Käsehaus K3 in Berthoud waagden zich aan dit bijzondere geluidsexperiment in het kader van het kunstproject ‘La HKB touche terre’.
Tijdens het academiejaar 2018/2019 zette de HKB voet aan wal in Berthoud. De studenten van de HKB en Michael Harenberg, verantwoordelijke van de richting Sound Arts, vonden in Käsehaus K3 de ideale ambachtelijke partner. De teams van de twee instellingen ontwikkelden samen het artistieke ontwerp en de technische infrastructuur om kaas bloot te stellen aan verschillende soorten geluidsgolven gedurende verscheidene maanden. Een publieke voorstelling vormde het hoogtepunt van dit experiment tussen geluid en gastronomie.
Resultaten
De aan geluidsgolven blootgestelde emmentalers werden onderworpen aan twee analyses. De eerste, een consensuele zintuiglijke analyse van de hogeschool voor toegepaste wetenschappen van Zürich, wees uit dat ‘de kaas die aan geluidsgolven blootgesteld werd meestal zachter is dan het referentiestaal zonder blootstelling aan geluidsgolven’. Het rapport stelt ook vast dat de kaas die onderworpen werd aan bepaalde muzieksoorten bijzonder fruitig is qua geur en smaak en zich dus duidelijk onderscheidt van de andere stalen.
Gezien het succes van dit project bestuderen de HKB en K3 momenteel in welke vorm een doelgerichte blootstelling van kaas aan geluidsgolven kan worden voortgezet. Vraag dus binnenkort naar bijvoorbeeld ‘bluesrock-kaas’ bij uw betere kaasspecialist.
Bron: Kaas uit Zwitserland.