Gesteggel over scholen bij woonzorgzone Hattem

Eind december moest de gemeenteraad van Hattem een beslissing maken over de toekomst van de zorgzone. Een moeilijke zaak, omdat de bewoners bang zijn voor geluidsoverlast door een groot integraal kindcentrum (IKC) en een beweegboulevard. Om hier een betere beslissing over te maken liet de gemeente een aanvullend geluidsonderzoek doen. Echter, onafhankelijke geluidexperts vinden dit onderzoek nog niet voldoende. “Ik kijk altijd objectief, ik praat niet naar de mond van degene die me inhuurt”, wil geluidsexpert Erik Roelofsen duidelijk kwijt bij Omroep Gelderland. Zijn kritiek werd in een commissievergadering besproken, maar de wethouder wilde er niets van weten. “Ik zou niet goed weten waar ik het over had”, geeft Roelofsen aan. “Nou zit ik al erg lang in dit vak, dus ik weet echt wel hoe het werkt.”

Zorgen van omwonenden

Op dit moment gaan er nog maar 180 kinderen naar school in de zone, maar dit zullen er 520 worden. Nu al geven omwonenden bij Omroep Gelderland aan dat ze soms vanaf het balkon naar binnen verplaatsen door de overlast. Bovendien geeft ook iemand aan dat het verkeer veel chaotischer zal worden, omdat er veel te weinig parkeerplekken zijn.

Belangengroep

Ook belangengroep Woonzorgzone Geldersedijk maakt zich zorgen. Deze groep bestaat uit zestig man die zich al jaren inzetten tegen dit plan. Jolanda Westerink, die ook deel uitmaakt van de groep, zegt het volgende bij de Stentor: ,,Tijdens het ontbijt, tijdens het koffie drinken en tijdens de lunch spelen er vijfhonderd kinderen voor hun deur. Wanneer er gerust gaat worden, gaat de school uit. Opnieuw een paar honderd kinderen en ouders voor hun woning. ’s Middags en ’s avonds is er naschoolse opvang en mag er door heel Hattem op het plein gesport worden. De wijk maakt zich grote zorgen.’’

Volgens Westerink klopt er niets van het plan: ,,We ontdekten een paar maanden geleden dat het ontwerp was aangepast. Op de oude tekeningen stonden vier kleinere schoolpleinen, verstopt tussen de muren van de school. Op het stedenbouwkundig plan is een nieuwe situatie te zien. Het schoolgebouw bevindt zich links onder in het perceel en daarvoor is één groot schoolplein.’’ De berekeningen zijn echter wel gemaakt voor de oude versie, wat het volgens de groep onbruikbaar maakt.

Volgens wethouder Auke Schipper is het akoestisch onderzoek helemaal niet onbruikbaar. Hij zegt dat de tekening die gebruikt wordt meer als indicator dient en dat de meest aannemelijke situatie gebruikt is om door te rekenen. 

Door de inspraak van Westerink hebben raadsfracties aangegeven verder geïnformeerd te willen worden over dit plan.

Aanvullend onderzoek

Wethouder Auke Schipper zegt het volgende met betrekking tot het ontbreken van een berekening van dichtslaande deuren bij Omroep Gelderland als antwoord op de kritiek: “Dat valt volgens de regelgeving weg tegenover het geluid van kinderstemmen, dus dat hoefden we niet mee te nemen in de berekening. Maar we hebben nu een aanvullend onderzoek gedaan, om ook die cijfers duidelijk te hebben. Dat hoefde officieel niet, maar doen we toch. Ik durf deze onderbouwing met trots en verve te verdedigen in de gemeenteraad.” Roelofsen, na het bestuderen van het onderzoek, zegt het volgende: “Nog altijd worden sommige gebouwen weggelaten uit de berekeningen, terwijl daar ook overlast verwacht kan worden. Ik weet niet wat de uitkomst zou zijn van zo’n berekening, daar gaat het mij ook niet om. Ik wil alleen maar zeggen dat die berekening wettelijk gezien gedaan moet worden. Ook met dit aanvullende onderzoek kan de gemeenteraad nog niet beslissen of alles voldoet aan de regels. Doen ze dat wel, dan kan dit proces veel vertraging oplopen, omdat bewoners bij de Raad van State een grote kans maken, als ze hier bezwaar tegen indienen.”

Bronnen: Omroep Gelderland, De Stentor, DeHattemer.nl