Gezondheidsschade door geluid

Het omgevingsgeluid is te hard en dat is schadelijk voor onze gezondheid. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat geluid een van de invloedrijkste omgevingsfactoren is bij de gezondheid van mensen. Overmatig geluid kan leiden tot fysieke en mentale problemen. Zo kan te veel lawaai stress veroorzaken, waardoor de bloeddruk kan stijgen. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten.

De WHO maakt zich extra zorgen omdat er de laatste jaren meer geluidsbronnen bij zijn gekomen zoals horeca en windmolens.

Geluid

Een decibel, afgekort als dB(A), is een maateenheid om aan te geven hoe hard een geluid is. Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 en de 140 decibel. 0 decibel wil niet zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij mensen het niet horen. 0 decibel is de zogenaamde gehoordrempel voor het menselijke oor. Als het geluid toeneemt of harder wordt, nemen ook de decibellen toe. Meer dan 140 decibel kunnen we wel horen, maar is te pijnlijk voor onze oren. Als je aan zo´n sterk geluid blootgesteld wordt, dan heb je een zeer grote kans op een permanente gehoorschade.

Richtlijn

Traditionele geluidsbronnen zijn wegverkeer, spoorlijnen en de luchtvaart, maar ook horeca uitgaansgebieden of festivals geven geluidsoverlast door muziek. Voor iedere geluidsbron geeft de WHO een maximumaantal decibellen dat overlast moet tegengaan. Zo dient het geluid van wegverkeer onder de 53 dB te blijven en ‘s nachts zelfs onder de 45 dB. Windturbines zouden eigenlijk nooit meer dan 45 dB geluid mogen produceren. Ter vergelijking: 70 dB wordt ervaren als “irritant” omgevingsgeluid, denk aan een luide tv, een stofzuiger of verschillende mensen die tegelijkertijd telefoneren.

Ongeveer een derde van de woningen in Nederland staat in een gebied waar te veel geluid is. Dat is niet zomaar op te lossen. Nederland is erg dichtbevolkt en er bestaat geen directe oplossing om het geluid van wegverkeer onder de norm te krijgen: de grootste veroorzaker van geluidsoverlast in Nederland.