Zowel GroenLinks als de Partij voor de Dieren vragen aan het college van de gemeente Nijmegen om te stoppen met het gebruik van bladblazers op brandstof. Wethouder Bert Velthuis is overwegend positief over de motie. Elektrische apparaten kunnen die functie overnemen. Bladblazers zijn namelijk slecht voor het milieu en gezondheid. Het weghalen van blad blijkt ook niet altijd goed te zijn voor de biodiversiteit.
Onderzoek uit Amerika toont aan dat de populairste bladblazer met tweetaktmotor binnen een uur net zoveel vervuilende smog produceert als een Toyota Camry uit 2016 in ruim 1770 kilometer. Wie met zo’n blaasmachine in de weer is, krijgt in een uur tien keer meer fijnstof binnen dan iemand die naast een drukke weg staat.
Lawaai en biodiversiteit
Bladblazers zorgen niet alleen voor veel lawaai, maar zijn volgens beide partijen ‘vaak ook erg ongezond en zorgen ervoor dat veel nuttige kleine dieren de winter niet overleven’. ‘We moeten stoppen met het weghalen van blad waar dat voor de veiligheid niet nodig is’, zegt Joep Bos-Coenraad (GroenLinks). ‘Er zijn juist nieuwe plekken nodig waar gevallen blad kan overwinteren. Blad is erg waardevol voor ecosystemen.’ ‘Gevallen blad wordt vaak als rommel gezien, maar is essentieel voor de natuurlijke kringloop’, zegt Michelle van Doorn (PvdD). ‘Kleine dieren als egels, vogels en insecten hebben het nodig voor hun voedsel en om in te schuilen. Zo kunnen ze de winter overleven. Belangrijk dus om het blad zoveel mogelijk te laten liggen.’ Bos Coenraad: ‘De openbare ruimte hoeft geen steriele Jan des Bouvrie-huiskamer te zijn, dat is prima voor binnen, maar de natuur kan daar niks mee.’ Blad dat op voetpaden, fietspaden of de openbare weg terechtkomt, moet wel verwijderd worden. ‘Het is niet de bedoeling dat mensen onderuitgaan terwijl ze de boodschappen gaan doen’, zegt Van Doorn tegen Omroep Gelderland.
Elektrische apparaten
Wethouder Bert Velthuis (SP) is overwegend positief over de motie, vertelt hij aan de Stentor: ,,Ik wil wel proberen het gebruik van diesel- en benzineblazers achterwege te laten. Brandstofblazers maken echt een afschuwelijk geluid. Elektrische apparaten kunnen die functie overnemen. Al moeten we inderdaad goed naar de kosten kijken.” Op 8 juli neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de toekomst van bladblazers in Nijmegen.
De partijen roepen verder op om bladblazers zo snel mogelijk te vervangen door bezems, harken of ander niet-mechanisch gereedschap, en alleen waar dit onhaalbaar is uit te wijken naar geluidsarm elektrisch gereedschap in plaats van bladblazer die op brandstof werken.
Er zijn ook minder enthousiaste reacties hierop. Bladeren kunnen naast gladheid namelijk ook voor wateroverlast zorgen. Blad op een gazon verzamelen kan ervoor zorgen dat het gras gaat verstikken. Overgaan op harken geeft ook een arbo-technisch een probleem. Van acht uur harken op een dag krijgen mensen een heel andere rugvorm. En bladblazers werken wel een stuk sneller dan bezems en harken.
Bronnen: De Stentor, OmroepGelderland