Goede sfeer tafeltjesavond windmolens A’dam

Voor het eerst heeft de gemeenteraad een ‘tafeltjesavond’ georganiseerd waar Amsterdammers hun zegje kunnen doen over de windturbines. Laagdrempelig, gemoedelijk en een lawine aan informatie voor de raadsleden. En het werkt: ver weg is de ijzige sfeer die gewoonlijk opsteekt als de windmolens op de raadsagenda komen.

Er zijn bezorgde omwonenden van de plekken waar Amsterdam windturbines overweegt, maar ook raadsleden van buurgemeenten en deskundigen, zoals de voor geluidshinder waarschuwende audioloog Jan de Laat van UMC Leiden. Vooral betrokkenen bij actiegroep Windalarm zijn van de partij, maar ook een enkele voorstander, van energiecoöperatie Amsterdam Energie bijvoorbeeld.

Ruimte voor gesprek en nuances

Waar tegenstanders zich al machteloos voelen als het onderwerp op de raadsagenda komt, helpt het niet als ze hun zorgen in een paar minuutjes moeten verwoorden. Urenlange bijeenkomsten met honderden insprekers werden ronduit onvriendelijk, ook al omdat ze in coronatijd hun punt moesten maken via hun webcam. “In de raad draait het en plein public vaak uit op welles-nietes,” zegt Heleen van den Hombergh, één van de oprichters van Windalarm in Het Parool. “Een hoop in beton gegoten posities.” Op de tafeltjesavond heeft ze uitvoerig van gedachten gewisseld met GroenLinksraadslid en windmolenvoorstander Nienke van Renssen. “En dan komen we allebei met meer nuances: welke plekken wil je liever vermijden omdat ze bijvoorbeeld te kwetsbaar zijn voor vogels?”

Ook Van Renssen is positief. “Je krijgt een gesprek van mens tot mens.” Insprekers bij de raadsvergadering krijgen beleefd wat vragen, maar meteen daarna begint het debat weer en proberen partijen zich van elkaar te onderscheiden, legt zij uit. “De politieke arena is een ideeënstrijd. In het debat ben je met de stad in gesprek. Hier met een persoon.”

Kevin Kreuger van JA21 is minder enthousiast. “De tegenstanders worden gehoord, maar ik betwijfel of er ook naar ze wordt geluisterd.” PvdA, GroenLinks en D66 hebben een meerderheid van de raad achter zich. “Uiteindelijk rammen ze het er gewoon doorheen.”

Op de avond zelf

Vooraf heeft de gemeente enkele duidelijke regels opgesteld om de avond orderlijk te laten verlopen:

  • Onderaan de trap bij de ingang van het stadhuis aan de Zwanenburgwal wordt u ontvangen door mensen van de organisatie. U krijgt daar o.a. een naamsticker.
  • Iedereen die zich daarvoor heeft aangemeld krijgt bij binnenkomst een tafeltje toegewezen. De organisatie heeft de tafeltjes van tevoren zo goed mogelijk verdeeld over de thema’s en naar beste eer en geweten neergezet. Of er ter plekke nog ruimte is om de indeling te veranderen is aan de organisatie. Hierover kan geen discussie zijn.
  • Er zijn 5 thema’s waar de tafels op zijn ingedeeld. Dit zijn:
    1. hinderbeleving en gezondheid
    2. ecologie, natuur en landschap
    3. externe veiligheid
    4. energieopbrengst
    5. overig
  • De tafeltjes zijn 80 bij 120 centimeter. Vrij in te vullen.
  • Iedere deelnemer kan 1 stopcontact met 220volt gebruiken.
  • Er is openbaar wifi in het stadhuis. Dit gaat via public roam. Hiervoor moet u een account maken. Om vertraging te voorkomen, raden we u aan dit account van tevoren thuis aan te maken.
  • Een raadslid zal de tafeltjesavond openen en een korte uitleg geven van de avond.
  • Het staat raadsleden en andere belangstellenden vrij om rond te lopen en met elkaar in gesprek te gaan.
  • Een raadslid zal de tafeltjesavond afsluiten.
  • Na afloop kunt u uw tafeltje weer leegmaken. Er staan papierbakken en vuilnisbakken klaar om eventueel afval in weg te gooien.
  • Er is koffie en thee. Neemt u gerust.
  • Via #tafeltjesavond kunt u foto’s delen.
  • Let op: het kan zijn dat de tafeltjes bij grote drukte verdeeld moeten worden naar 80×60 centimeter. Of dat de tijd dat u een tafeltje heeft verdeeld/gemaximeerd moet worden. Dit hoort u uiterlijk een week van te voren.

Bronnen: Het Parool, Gemeente Amsterdam