Groningen worstelt met evenementenbeleid

In Groningen wordt er door de gemeente gewerkt aan de Toekomstvisie Evenementen. Dit resulteerde afgelopen week in een flinke discussie.

Veel van de festiviteiten vinden plaats in de westkant van de stad. Eén van de bewoners, Ingrid, zei het volgende bij de inspraakronde: “Ik hou van deze stad. Ik hou ook van het ritme van het jaar. Eurosonic, de zomer die afgesloten wordt met Noorderzon en de gezelligheid tijdens WinterWelvaart. Maar de laatste jaren merk ik dat leefbaarheid schuurt met levendigheid. Tegenwoordig duurt een festival een heel seizoen. En dan heb ik het niet alleen over grote festivals, maar ook kleine activiteiten zoals markten en sportevenementen, waarbij er veel hinderlijk geluid is. Zodra het mooi weer wordt, en de tuindeuren open kunnen, gaan ook de volumeknoppen open. Het is allemaal te. En zoals mijn moeder altijd zei, overal waar ’te’ voor staat is niet goed.” In het gesprek met de gemeente geeft de bewoonster ook aan dat het geluid wordt ervaren als hinder door twee redenen. Ten eerste wordt het geluid vervormd, waardoor de muziek niet meer verstaanbaar is en vermoeiend is om aan te horen. Ten tweede is er elke dag van elk weekend een evenement, waardoor omwonenden ook niet meer kunnen bijkomen.

Een andere bewoner vroeg de gemeente of hij de 30.000 euro, die het zou kosten om zijn huis geluidsdicht te maken, bij de gemeente kan declareren. Aangezien het voor hem overduidelijk is dat deze evenementen een verdienmodel zijn voor de gemeente. Verder deed hij de suggestie de Euroborg, het stadion van FC Groningen, om te bouwen tot evenementenbatterij, aangezien deze vaak leeg staat.

Lucy Pijttersen van vereniging Stadspark Natuurlijk zei het volgende: “In Nederland bestaan er geluidsnormen. Maar ik vraag mij af waar deze normen in Groningen voor dienen. Tijdens de concerten van Rammstein hebben we gezien dat de normen verruimd konden worden na een onrechtmatige omgevingsvergunning. Het gemeentebestuur van Groningen is decibel-chantabel. Niet voor niks konden er na deze concerten een recordaantal klachten worden geteld. Maar de reactie van de gemeente was dat de normen nergens overschreden waren. En dan is het zonneklaar. De normen dienen in Groningen niet om overlast tegen te gaan, maar geven een kader waarin de gemeente zich kan bewegen. Zodat het zich in kan dekken tegen verwijtbaar handelen. Voor mij persoonlijk betekent de situatie dat ik vrijwel alle weekenden in de zomer niet thuis ben. Ik ontvlucht de stad. Een oplossing zou zijn om het aantal geluidsdagen terug te brengen.”

Bewoonster Saskia Sterkman voegt hieraan toe dat de gemeente te afhankelijk is geworden van de evenementen, waardoor de organisaties hiervan kunnen doen wat ze willen. In de Toekomstvisie Evenementen staat dan ook de volgende zin: “het bij uitzondering gewenst kan zijn de geluidsnormen voor een korte periode iets te verhogen”. Zoiets gebeurde volgens Saskia echter al een keer eerder bij festivalorganisatie Mojo. Voor het podium werd in de vergunning geen norm gedefinieerd, waardoor de organisatie een week lang zelf de norm kon bepalen. Dit zou in twee keer zoveel geluid hebben geresulteerd.

Niet iedereen heeft last van de evenementen. Zo geeft Marjan ten Oever het geluid wel te horen, maar geen overlast te ervaren. Ook vindt ze dat de gemeente haar goed informeert.

Bronnen: OogTV, Dagblad van het Noorden