GTL met Kamerlid en “Geluidexpert ‘kop van jut'”?

Het Congres Geluid Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL), dit jaar de 25e editie (8 en 9 november in de Expo Hoevelaken), heeft tussen alle actuele lezingen een bijzonder thema geprogrammeerd, met de titel: “De geluidexpert als Kop van Jut bij projectontwikkeling: Discussiesessie over de betwiste kennis van geluidexperts door belangengroepen, en Joint Fact Finding als mogelijk oplossingsroute”. Ook is Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) door de organisatie gestrikt om te komen.

Betwiste kennis

Een van de initiatiefnemers voor de discussie over de ‘kop van jut’ is Marc Rijnveld, directeur van het bureau Public Mediation. Hij ziet dat de uitgebreide kennis van geluidexperts bij adviesbureaus en overheden steeds vaker door omwonenden wordt weggewuifd. Vaak tot ongenoegen van de doorgewinterde expert. “Soms hebben omwonenden een punt, soms is het alleen stemmingmakerij, maar hoe dan ook moet je er iets mee om de wederzijdse posities te verlaten te achterhalen waar het nou eigenlijk echt om gaat. Voor geluidexperts en beleidsmakers is het belangrijk om te weten welke mechanismes aan het werk zijn en hoe je kunt handelen om escalatie te voorkomen. Een voorbeeld is ‘Joint Fact Finding‘. Met een leuk panel van een expert, een omwonenden en een projectontwikkelaar ga ik op GTL erover in discussie. Ik heb er veel zin in!”

Actieplan D66 leefbaar spoor

D66 wil dat we meer goederen via het spoor vervoeren in plaats van via onze snelwegen, de zogenaamde “modal shift”. Dat is beter voor het klimaat én het verminderen van onze files. Tegelijkertijd ervaren mensen die dichtbij het spoor wonen overlast van treinen die lawaai maken en trillingen veroorzaken. D66 heeft daarom het Actieplan “Betrokken, Leefbaar en Toekomstbestendig Spoorvervoer van Goederen” opgesteld. Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vertelt erover op het Congres GTL en gaat in discussie met onder meer ProRail, een gemeente en een omwonende. Het belooft leerzaam en interessant te worden.

Omgevingswet, woningbouw, beleving, windturbines, maatregelen, actieplannen…

Ook op GTL zal verder de Omgevingswet aan de orde komen. Dat kan ook niet anders nu die voor de wettelijke poorten staat te rammelen. Het aanbod van in totaal zo’n 60 aan lezingen is verder divers, waarbij vrijwel alle actuele geluidsaspecten wel aan bod komen. Van hinderbeleving tot technische verbeteringen aan installaties en schermen, en zaken als een doelmatigheidscriterium, windturbines en piekgeluiden. Ook wordt er al vooruit gekeken naar bijvoorbeeld de Actieplannen en de Basisgeluidemissie die gemeenten moeten opstellen.

Het complete programma is hier te vinden.

Bron: Congres GTL
(Foto Van Ginneken: ANP)